Első kereskedési napján limittel drágult az Aramco

Hírek MTI
A kibocsátási árfolyamon számolva a Saudi Aramco piaci tőkeértéke 1700 milliárd dollár, többet ér az amerikai Microsoftnál és az Apple-nél is, így a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatának címét is elhódította.

Limittel drágult a Saudi Aramco, a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata szerdán, a nyilvános részvénykibocsátást követő első kereskedési napján a rijádi Tadawul tőzsdén.

A szaúd-arábiai vállalat részvényeinek árfolyama a 10 százalékos napi limittel 35,20 riálra ugrott a kereskedés első percében.

A Saudi Aramco részvényeinek a jegyzése november 17-én kezdődött és december 4-én zárult le. Minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátásának keretében a szaúdi állam a kibocsátási ársáv felső határán, részvényenként 32 riálon (8,53 dollár) értékesítette tulajdonrészének 1,5 százalékát. A mintegy 3 milliárd Aramco-részvényből 25,6 milliárd dolláros bevétel keletkezett, ami az állami befektetési alapba kerül.

A kibocsátási árfolyamon számolva a Saudi Aramco piaci tőkeértéke 1700 milliárd dollár, többet ér az amerikai Microsoftnál és az Apple-nél is, így a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatának címét is elhódította.

A rijádi tőzsdén jegyzett vállalatok együttes piaci értéke eddig 500 milliárd dollárra rúgott. Az Aramco megjelenésével Rijád a világ kilencedik legnagyobb tőzsdéjévé lépett elő, túlszárnyalva Indiát, Németországhoz és Kanadához közelítve. Az Aramco 15 százalékos súllyal került be az irányadó rijádi tőzsdeindexet alkotó vállalatok kosarába.

A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége, a szeptember végével zárult harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az ágazatbeli amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a 3 milliárd dollárt.

Az idei első kilenc hónapban az adózott eredménye 68,2 milliárd dollár volt. Ez jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 83,1 milliárd dollártól, ami elemzők szerint a kőolaj világpiaci árának visszaesésével hozható összefüggésbe.

úHárom éve, 2016-ban, amikor kőolaj ára 13 éves mélyponton állt, az Aramco adózott eredménye csupán 13 milliárd dollár volt. Magasabb olajár mellett a tavalyi nyeresége viszont már 111 milliárd dollárt tett ki.

Az Aramco azt ígérte, hogy legalább 2024-ig évente minimum 75 milliárd dollárt fordít osztalékkifizetésre. Ez olyan hozamot biztosíthat, amely versenyképes a szektortársakhoz, így az amerikai ExxonMobil és az angol-holland Royal Dutch Shell vállalathoz képest, ámde erős nyomást gyakorolhat az Aramcóra, ha az olajárak csökkennek.

A szaúdi állam azt tervezi, hogy tíz év alatt az Aramco 49 százalékát viszi tőzsdére. Az Aramco részbeni privatizálásából befolyó tőkéből finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

.

Borítókép: William Potter, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink