Elpuskázza a lehetőségét az amerikai olajpiac?

Hírek Figyelo.hu

A korábbi évekkel ellentétben az amerikai energiacégeknek nem lesz beleszólásuk a kőolaj-árak alakulásába az elkövetkező időszakban, a kontroll teljes egészében az OPEC+ államainak a kezében marad – közölte Scott Sheffield, a legnagyobb tengerentúli palaolaj-kitermelő, a Pioneer Natural Resources vezérigazgatója.

Felértékelődött a szén

Az Egyesült Államok tőzsdén jegyzett olajtársaságai ugyanis a részvényesek megnyerése érdekében a termelés helyett inkább az osztalékot növelik, illetve kiegyensúlyozott mérlegre törekednek. A pozitív tőkepiaci megítélést pedig főként azért tartják kulcsfontosságúnak, mert a közeljövőben meg kell birkózniuk a Biden-kormányzat gáz- és olajipart érintő korlátozásaival – emelte ki a VG cikke.

Az ágazatban mindenki elsősorban a mérlegre figyel, teljesen mindegy, hogy a Brent 75, 80 vagy 100 dollár fölé emelkedik

Scott Sheffield

Scott Sheffield Fotó: pxd.com

– mondta Sheffield a Financial Timesnak. Mint kifejtette, a részvényesek is ezt várják tőlük; megüzenték, ha költekezni kezdünk, azonnal leverik a részvényárfolyamunkat.

Mint írták, a Pioneer első embere úgy véli, az amerikai palaolajtermelők sohasem fogják már elérni a 2018-ban és 2019-ben, közvetlenül a járvány előtt tapasztalt rekordszintű, napi 1,5 millió hordós (bpd) éves termelésnövekedést.

Örülünk, ha a napi 1 millió hordós éves növekedést össze tudjuk hozni a következő néhány esztendőben

– mondta.

Ugyanezt mondta lényegében Mike Muller, a legnagyobb amerikai független olajkereskedő, a Vitol ázsiai vezetője is vasárnap a Gulf Intelligence által szervezett webináriumon.

A fúrótornyok száma ugyan emelkedik, de nem elég gyors ütemben ahhoz, hogy érdemben növelje a piacon a kínálatot

– hangsúlyozta.

Annak dacára, hogy a kőolaj egy év alatt nagyjából a duplájára drágult, nem látunk hatalmas növekedést a fúrásoknál – árulta el Ben Luckock, a Trafigura árutőzsdei kereskedőóriás topmenedzsere a Bloombergnek. A Dallasi Fed – azaz a jegybank szerepét betöltő amerikai Federal Reserve – helyi részlege által készített energiaipari felmérés pedig azt állapította meg, hogy emelkedik ugyan a kitermelés Texasban, ám csupán nagyon lassan.

Utóbbi felméréshez az egyik cég menedzsere azt a kommentet fűzte, hogy bátorítónak tartja az amerikai kőolaj-kitermelésben és kutatásban (upstream) tevékenykedő cégek visszafogottságát.

„A tőkekiadások korlátozásával mind az olaj, mind a földgáz korábban tapasztalt történelmi túltermelését kompenzáljuk.

Úgy véljük, hogy a befektetőket vissza tudjuk vonzani az upstream területére, ha az iparág még legalább egy-két évig ezen az úton halad, és gondoskodunk róla, hogy a részvényesek befektetett tőkéje mielőbb megtérüljön” – mondta.

Szénszállító teherhajókat állít hadrendbe a Coca-Cola

(Borítókép: Emberek horgásznak a munkából kivont olajfúrótornyok előtt a Corpus Christi hajócsatornán, az Aransas Pass-on, 2019. március 11 -én, Port Aransasban, Texasban. (Loren ELLIOTT, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink