Először termeltek 10 milliárd euró felett a legnagyobb focicsapatok

Hírek vg.hu
Ismét a spanyol Real Madrid végzett az első helyen a Deloitte Football Money League-ben, amelyben a könyvvizsgáló cég összegzi a világ labdarúgóklubjainak gazdasági tevékenységét. Először vitte át a 10 milliárd eurós lélektani határt a mezőny, amelyben szokásosan túltengenek az angol csapatok.

Miközben az angol Manchester United labdarúgócsapatának szurkolói arra várnak, hogy az élvonalbeli bajnokság, a Premier League (PL) jóváhagyja Sir Jim Ratfcliffe 25 százalékos tulajdonszerzését, és így a sportszakmai kérdések átkerüljenek az Ineos petrolkémiai vállalat alapítójához, sokszor és sokan emlegetik az eddigi tulajdonos Glazer családot. Most így tehetnek a városi rivális Manchester City, illetve a spanyol Real Madrid drukkerei is – na de miért?

Az amerikai Glazer család nem sokat tud(ott) az európai fociról: a tojáslabdás változatban vannak otthon, tengerentúli NFL-klubjuk, a Tampa Bay Buccaneers 2002-ben és 2020-ban is Super Bowl-győztes lett – utóbb a korszakos klasszissal, Tom Bradyvel a csapatban.

Viszont a família a Manchester United 2005-ös hitelből felvásárlása után arra az álláspontra helyezkedett, hogy a sporteredmények mérsékelt hatással vannak a pénzügyi bevételekre. Mindez meg is látszik az együttesen, amelyet 2013-ig a legendás skót edző, Sir Alex Ferguson tudása nemcsak a felszínen tartott, de sikeresen is.

Az ő visszavonulása óta azonban csetlik-botlik a gárda, mivel Glazerék nemcsak nem értenek az európai labdarúgáshoz, de nem is érdekli őket. Így nőhetett a fejükre az Abu-Dzabi birtokában álló Manchester City, amely 2023-ban minden lehetséges trófeát begyűjtött – a bevételi versenyt mégis elbukta, azaz Glazeréknek valami igaza mégiscsak lehetett.

Viszont, ha nem City, akkor ki gyűjtötte a legtöbb pénzt a legutóbbi idényben?

Szoboszlai Dominik klubja nagyot esett

A Deloitte Football Money League nevű pénzügyi vizsgálata szerint a spanyol Real Madrid a leghatékonyabb pénzgyűjtő focicsapat a világon, 2018 óta először. A Realnál 118 millió eurós (45,9 milliárd forint) növekménnyel 831 millió eurós (323,2 milliárd forint) rekordbevételt könyvelhettek el, főleg a remek kereskedelmi teljesítménynek, illetve annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány elmúltával sosem látott lelkesedéssel mennek meccsre az emberek.

Az pedig már a jövőhöz tartozik, ugyanakkor jelzi a Real gazdasági erejét, hogy a HP-vel nemrég kötött évi 70 millió eurót (27,2 milliárd forint) garantáló szerződést, amiért cserébe a számítástechnikai vállalat felirata csak a mezek ujján lesz látható, nem is elithelyen. További érdekessége a megállapodásnak, hogy a HP a mesterséges intelligencia-fejlesztéseit is a focicsapat rendelkezésére bocsátja, hátha kinyerhető belőle valami, ami támogatja a sportteljesítményt.

A cikk itt folytatódik.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink