Előre szólt a NAV: újabb bevallási határidő jár le hétfőn

Hírek vg.hu
Holnap, azaz április 22-én jár le a harmadik havi és az első negyedéves áfa bevallásának határideje. Idéntől ez már az új eÁFA-rendszer keretében, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható.

Idén április 22-ére esik a harmadik havi és az első negyedéves áfa bevallásának határideje, ami 2024-től már az új eÁFA-rendszer keretében, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható – tájékoztatta erről a médiát Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az Origo azt írja, az új rendszer eredményei a számokban is megmutatkoznak. Az eÁFA egyik bázisa a NAV Online Számla rendszere, az ide regisztrált vállalkozások száma pedig mára átlépte 1,5 milliót.

Amíg 2019-ben átlagosan havonta kétmillió számláról érkezett adat, addig mára elérte a havi 64 milliót – emelte ki az államtitkár.

Izer emlékeztetett: ma már több módon is benyújtható a vállalkozások áfa-bevallása az adóhivatalhoz. Az egyik lehetőség az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK).

Ez egészül ki az új eÁFA révén igénybe vehető webes felületen, illetve gép-gép kapcsolaton keresztüli lehetőséggel. A webes felületen a gazdálkodó az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat

  • kiegészítheti,
  • módosíthatja, és
  • a bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja.

A gép-gép kapcsolat lényege, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá. Az eÁFA-rendszer 2024. január 1-jén indult el élesben, az ezt igénybe vevők köre napról napra bővül. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az eÁFA-rendszer használata nem kötelező, de az ÁNYK-hoz képest számos előnyt kínál.

Lehetőség nyílik a szükséges adóhatósági adatok – például befogadott és kiállított számlák, vámeljárások adatainak – lekérdezésére, valamint az adónyilvántartás elkészítése, továbbá adóhatósági adatokra alapozott strukturált ellenőrzési folyamat mellett, a bevallási kötelezettség egyszerű teljesítésére.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink