Előnybe kerültek az energiahatékony ingatlanok

Hírek M. O. A.

Ma már jól látszik a lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben, utóbbiak pedig hosszú távon marginalizálódhatnak az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. Tavaly ősszel csúcsosodó nemzetközi energiaválság óta az eladók megadhatják a portálon, hogy milyen energetikai jellemzői vannak az adott lakóingatlannak.

Egyre fontosabb, hogy egy ingatlan korszerű vagy szigetelt legyen, a kínálatban is nőtt az ilyen házak, lakások aránya
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A vásárlók pedig keresni tudnak szigetelt vagy napelemmel felszerelt lakások és házak között. A keresők az ingatlan maximális áram- és gázfogyasztása alapján is ki tudják választani következő otthonukat. Az eredmények alapján a vevők és az eladók is energiatudatosabbá váltak az elmúlt időszakban. Az energiafogyasztást és rezsikiadásokat tekintve a lakóingatlan-tulajdonosok igyekeznek csökkenteni a kitettségüket egy esetlegesen felmerülő nemzetközi energiakrízis esetére – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője Ezt bizonyítja többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány – tette hozzá a szakember. Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés „védi” a lakásokat a hidegtől.

A kínálati oldalon pedig az látszik, hogy januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, április közepén már 19 százalékos volt az arányuk. Az ingatlan.com szakértője szerint várhatóan a jövőben egyre többen adják majd meg az energetikai jellemzőket egy-egy lakásnál vagy háznál, ez ugyanis nagyban befolyásolhatja az értékesítési időt.

Nehezen mozdulnak lefelé az árak

A kedvezőbb energiafogyasztást a lakóingatlanok ára is tükrözi. A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

Fotó: ingatlan.com

Az országos trenden belül folytatódott az áremelkedés mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok terén Bács-Kiskun vármegyében, ahol az épületek korától függetlenül a családi ház a legkeresettebb típus. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 16, a használt házaké 13 százalékkal drágult tavalyhoz képest. A 2022-ben átadott otthonok négyötöde családi ház volt a KSH adatai szerint, az összes vármegyei eladás 54 százalékban szerződtek házra az ügyfelek a Duna House tranzakciói alapján.

Kiterjedését tekintve hazánk legnagyobb vármegyéje a Kecskemét székhelyű Bács-Kiskun, ám nagy alapterülete ellenére mégis az alacsonyabb népsűrűségű vármegyék közé tartozik. 500 ezer fő körüli lakosságával az ötödik legnépesebb a sorban a magyar vármegyék között, a lakók kétharmada városokban él. „A területre jellemző tanyavilág és az óriásfalvak mellett kisebb falvak is tarkítják a vármegyét, amelyek közül 2023-ban már 98 településen érhető el a Falusi CSOK. A sajátos alföldi településszerkezetnek köszönhetően a megemelkedett energiaárak ellenére továbbra is intenzív a családi házak iránti kereslet a területen – ismertette Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Borítókép: Bach Máté

Ezek is érdekelhetnek

További híreink