Elöntheti Kínát a magyar tej

Hírek
Megindulhat a magyar tej és tejtermékek kiszállítása a Kínai Népköztársaságba – tudatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A szaktárca emlékeztetett arra, hogy több éves egyeztetéseinek köszönhetően mától lehetővé vált 13 magyar „létesítmény” számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaság területére.

Az FM és a kínai hatóság közötti tárgyalásoknak, valamint az előző két évben lezajlott sikeres magyarországi helyszíni ellenőrzéseknek köszönhetően ezen túl Székesfehérvárról, Csornáról, Bácsbokodról, Szegedről, Zalaegerszegről, Veszprémből, Répcelakról, Kaposvárról, Szekszárdról, Vácról, Hajdúböszörményről, és Kacsótáról indulhatnak meg a kínai kiszállítások.

Aki a fenti szövegrészben megtalálható „létesítményt” és „termékkört” a szaktárca közleményébe belefogalmazta, nyilván nem számított arra, hogy Fazekas Sándor fogadatlan, de magát az ügyben elhivatottnak érző PR ügyvivője (azaz szerény személyem) kifogásolni fogja ezeket. Sőt mi több: nemcsak kifogásolni: ízekre szedni. Pedig megteszem.

A „létesítmény” – kérem tisztelettel – valami olyasmi, mint a katonai szóhasználatban az „objektum”. Még jó, hogy a „14 óránál jobbra” nem csúszott bele ebbe az egyébként igencsak hasznos minisztériumi közleménybe. Amivel mi is akkor a baj? Hát az, hogy nem létesítmények szállítanak, hanem cégek, amelyeknek persze megvannak a maguk üzemei. Száz szónak is egy a vége: a szaktárca közleményéből csak az nem derül ki, ami a lényeg: mely cégek boríthatják el termékeikkel az óriási piacot: Kínát.

Félreértés ne essék: a kínaiak biztosan üzemeket akkreditáltak. De ahhoz azért jól kell ismerni a tejágazatot, hogy valaki a céget és a szóba jöhető terméket is csípőből megmondja a kínai biznisz kapcsán. Mivel a PR ügyvivő dolga az érintett ágazat profi ismerete és a dolgok egyengetése is, így az FM helyett leírjuk, hogy a következő cégek lehetnek érintettek: az Alföldi Tej Kft., a Sole-Mizo Zrt., a Pannontej Zrt., a Fino-Food Kft., a Tolnatej Zrt., a Naszálytej Zrt. és a Kőröstej Kft.

A „termékkör” szó is csak az idegeket szántja: vele az FM sajtó elegánsan körülírja, de meg nem nevezi – Az Istennek se –, hogy folyadék tejet, sajtot, tejszínt, vajat, tejport, túrót vagy akár túró rudit akarnak importálni a kínaiak. Az üzemek jellegéből adódóan sajtot biztosan. A többit is megírjuk majd időben, amikor beindul végre a magyar tejeseknek a nagy kínai biznisz.

Borítókp: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink