Elon Musk cége elhalasztja a világ legnagyobb rakétájának kilövését

Hírek
Legalább 48 órával elhalasztották a valaha volt legerősebb rakéta világűrbe való kilövésére tett kísérletet. A Starship néven ismert járművet Elon Musk amerikai vállalkozó SpaceX cége építette. Nézők ezrei töltötték be a Mexikói-öböl part menti helyszíneit, hogy szemtanúi legyenek az eseménynek.

A hétfői, személyzet nélküli küldetést percekkel a texasi Boca Chicából tervezett kilövés előtt leállították. Úgy tűnik, a problémát egy befagyott „nyomásszelep” okozta – írta Musk a Twitteren, amelyről an BBC idézett. De a SpaceX még ezen a héten megpróbálhatja újra elindítani.

A Csillaghajó közel 120 méter (400 láb) magas, és úgy tervezték, hogy majdnem kétszer akkora tolóerővel bírjon, mint bármely rakéta. A cél az, hogy a jármű felső szakaszát kelet felé küldjék, hogy a földgömb majdnem egy körét megtegyék.

Elon Musk abban reménykedik, hogy teljesen felforgatja a rakétaüzletet a Starship segítségével. Úgy tervezték, hogy teljesen és gyorsan újrafelhasználható legyen. Elképzelése szerint az emberek és a műholdak naponta többször állhatnak pályára, ugyanúgy, ahogy egy sugárhajtású repülőgép keresztezheti az Atlanti-óceánt. Valójában úgy véli, hogy a jármű a bolygóközi utazás korszakát nyithatja meg a hétköznapi emberek számára.

Ez lett volna a SpaceX első kísérlete egy teljesen összeszerelt Starship jármű felbocsátására, egy többéves tesztelési kampányra építve. Musk már fél évtizede beszél a Starshipről – részletes bemutatókat tart a tervezéséről és céljáról, és gyakran hangoztatja, hogy teher- és emberszállításra alkalmas a Marsra.

Borítókép: Elon Musk többek között a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója (Forrás: Europress/AFP/Christophe Gateau)

 

.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink