Előbb vagy utóbb, de hazánk is csatlakozni fog az euróövezethez

Hírek vg.hu
Az évtized végére megérhet a magyar gazdaság az euróra – hívta fel a figyelmet Matolcsy György. Az MNB elnöke szerint kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése.

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában.

A jegybankelnök a Világgazdaság tudósítása szerint rámutatott: ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra. Matolcsy György mindezt 2030-ra datálja.

A jegybankelnök szerint előtte bevezetni felelőtlenség lenne. Példaként Szlovákiát említette, északis szomszédunk ugyanis némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza. A görögök szintén felkészületlenül – a tizenegy alapítóország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és ők is rajtavesztettek.

– Addig is, érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában – magyarázta Matolcsy. Majd kifejtette, hogy több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottak a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért.

Ezt az eurózóna tagjaként nem tudtuk volna megtenni. A Magyar Nemzeti Banknak célzott programjai voltak, például a kötvényprogram. – Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – mutatott rá Matolcsy György.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink