Elment a pszichológusok esze az USA-ban, fura módon támadják Trumpot

Hírek
Különös szinergiát eredményez a vágyvezérelt gondolkodás és a politikai csalódottság. Hatvanezer mentális szakember írt alá Amerikában egy pszichológus által kezdeményezett petíciót, miszerint Trump mentálisan beteg, így nem alkalmas a feladata betöltésére. Több mint elgondolkodtató, hogy miféle bizonyítvány állít ki magáról egy szakma, ha elveszti a józanságát.  

Trumpra lehet sokmindent mondani, kétségtelenül sarkosakat mond. Üzleti teljesítményét nem lehet elhazudni, és 71 évesen is egész jól állja a sarat. Nekem kiegyensúlyozottabbnak tűnik, mint Juncker, Guy Verhofstadt vagy éppen Cohn-Bendit. (Ha jobban belegondolok, sokkal meghökkentőbb produkciókat is láthattunk már Gyurcsánytól és Szanyi kapitánytól. A nemi arányok javítás céljából ide sorolnám Papp Réka Kingát is.)

Erre jön hatvanezer, magát felkentnek gondoló szakember, akiket a hazájuk iránt érzett aggodalom, a forgolódással, hideg verítékben töltött álmatlan éjszakák arra késztetnek, hogy aláírjanak egy petíciót arról, hogy – mit szépítsük – az elnök dilis, írja a Psychology Today lap.

Vegyük át pontról pontra. Aláírták:

anélkül, hogy találkoztak volna az elnökkel személyesen,  

anélkül, hogy Trump kérte volna, hogy „vizsgálják” meg,

anélkül, hogy a szakmájuk elemi etikai szabályait betartanák.

Hogy, hogy nem, ilyesmi mindig a demokrácia baloldali barátainak jut eszébe, de egészen rendkívüli helyzet ez, amikor a politikai ellenszenv felülírja a tudományos és szakmai kritériumokat. Analízis a távolból, a tévéből, miképp megboldogult Gyurcsók mester fénykorában. 

Hasonlóan ízléses kísérletre itthon is találunk példát, az akkor még Gál. J. Zoltán főszerkesztésével futó Vasárnapi Hírek közölt egy vállalhatatlanul kínos cikket egy pszichológussal, aki Orbán Viktor személyiségét analizálta.

Szomorú látni, hogy az ideológiák különbözőségét mennyire rosszul viseli a baloldal. Sokan leírták már, hogy az általuk vizionált demokráciakép és a folyton emlegetett tolerancia nem jelent többet a saját érdekeik mindenek feletti érvényesítésénél. A tolerancia mantrázásával, meg a betegesen életidegen PC beszéddel igyekeznek ugyan fenntartani a látszatot, de a konkrét akcióik során mindig kilóg a lóláb: vélemény itt csak egy lehet, a hatalom itt csak egy helyen lehet.

Ritkán láthatunk olyat, hogy egy szakma önként és dalolva masírozik a szereptévesztés szégyenletes csapdájába. Nem vagyok pszichológus, de óvatosan megkockáztatnám a paranoia gyanúját is, némi mániákussággal.

Innen meg már nem nehéz eldönteni, kinek is vannak mentális problémái.

Borítókép: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Ezek is érdekelhetnek

További híreink