Elmaradhat a március tizenötödikei ünnepség

Hírek MTI
Orbán Viktor beszélt a magyarországi koronavírus helyzetről.

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, hangsúlyozva: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

A kormányfő kiemelte: az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik.

Hangsúlyozta, hogy a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést.

Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye magas – mondta. Hozzátette, a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és „a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja akadálya nem lesz”.

Orbán Viktor a politikai pártoktól önmérsékletet kért, az emberektől pedig együttműködést; azt kérte, legyenek megértők, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár.

Most a józan ész diktálja a szabályokat – mutatott rá.

Lehet elmarad a márciusi tizenötödikei ünnepség

Legkésőbb kedden születik döntés arról, megtartják-e a március 15-ei nemzeti ünnepen a központi ünnepséget – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lemondják a központi ünnepséget, ha viszont úgy látják, hogy erre nincs szükség, akkor nem – tudatta a kormányfő.

Más rendezvények esetében egyelőre a szervezőkre bízzák, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem.

Ha azonban a helyzet súlyosbodik, akkor az operatív törzs tud rendezvényeket betiltó döntéseket is hozni – mondta Orbán Viktor.

Az egyedi esetekre összpontosítunk

A magyarországi védekezés a koronavírus ellen most az egyedi esetekre összpontosít – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A kormányfő a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. Csoportos esetekről lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek. A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek – tette hozzá.

Orbán Viktor kitért rá: az emberek biztonságérzete meggyengült, és csak akkor áll helyre, ha lesz vakcina a betegség megfékezésére. Jelenleg ilyen még nincs, de remélhetőleg mielőbb lesz – közölte. Hozzáfűzte: akkor lesz viszonylagos nyugalom, ha felfedezik a vakcinát és az elérhető lesz mindenkinek.

.

Borítókép: Botár Gergely/kormany.hu

Ezek is érdekelhetnek

További híreink