Ellenőrzés javíthatja az ingatlanközvetítők megítélését

Hírek Magyar Nemzet
Egy magyar eladó vagy vevő átlagosan 15-20 évente kerül ingatlanügylet közelébe, ezért kevesen tudnak ezekre a változásokra rutinosan reagálni. A többség viszont kiszolgáltatva érzi magát ilyen helyzetekben. Az ingatlanközvetítők segíteni tudnának nekik, de az ingatlanos szakma megítélése ellentmondásos a lakosság körében, az ingatlan.com viszont összegyűjti a legjobbnak számító közvetítőket, akik kiemelkedőek a szakmájukban.

Tavalyhoz képest 30-40 százalékkal kevesebb adásvétel történt az ingatlanpiacon és az árak is sok helyen csökkenőbe fordultak át. Ráadásul a lakástámogatási rendszer is átalakul jövőre, ami további fordulatokat hozhat a lakáspiacon. Ez nehéz helyzetbe hozza azokat az eladókat és vevőket, akik nem tudják rutinosan lekövetni ezeket a drasztikus változásokat. Ők viszont nagyon sokan vannak, és mivel a magyarok átlagosan 15-20 évente kerülnek ingatlanügylet közelébe, ezért sokan kiszolgáltatva érzik magukat, ha gyorsan és nagymértékben változik a piac. Ráadásul a hazai lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik, ezért a többség élete vagyontárgyaként tekint lakására vagy házára.

Rövidebben szólva az ingatlanpiac változása nem csak a piac szerkezetét, de a lakossági igényeket is jelentősen átalakította. A lakosság és az ingatlanközvetítői szakma egymásra találására hirdetett programot az ingatlan.com, ami a piac élénküléséhez is hozzájárulhat.

Ebben a helyzetben nagyobb szerep is hárulhat arra a megközelítőleg 10 ezer ingatlanközvetítőre, akik szakértő segítséget nyújtanak a szolgáltatásaikat igénybe vevő eladók és vevők számára. Évente nagyságrendileg 100-150 ezer adásvétel történik, aminek óvatos becslések szerint a harmadában-negyedében vesznek részt közvetítők. Ez komoly versenyre készteti az ingatlanosokat, akiknek a szolgáltatási színvonala vegyes képet mutat. “Az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalatok az egész ingatlanközvetítői szakma megítélését ellentmondásossá tette a lakosság körében. Ennek kárvallottjai azok a kiemelkedő színvonalú és megbízható szolgáltatást nyújtó ingatlanosok, akik ténylegesen és sokat segítenek megbízóiknak. Őket szeretnénk helyzetbe hozni, hogy munkájukkal támogathassák az eladókat és vevőket ebben a gyorsan változó piaci környezetben.” – mondta Keleti József, az ingatlan.com vezetője.

Ellenőriz és segít az ingatlan.com

A gyakorlatban Magyarország online ingatlanpiactereként működő portál partnerprogramot indított az ingatlanközvetítők számára. A részt vevő közvetítőkkel személyesen találkozunk az irodánkban, bekérjük személyi okmányaikat és iskolai végzettségüket igazoló bizonyítványaikat. Az ellenőrzött partnerek a partner.ingatlan.com oldalon elérhető, kereshető adatbázisba is bekerülnek, ahol az érdeklődők megtekinthetik, milyen jutalékszinten dolgoznak és területileg hol mozognak otthonosan – foglalta össze a program lényegét Keleti József. Az ingatlanhirdetési portál felületein ezen felül prémium partnerekkel is találkozhatnak a látogatók. Ők azok az ingatlanosok, akik felé az elvárások még magasabbak: legalább egy éve jelen kell lenniük az ingatlan.com-on, hogy megismerhessük őket, és szerepelniük kell az ingatlanközvetítői névjegyzékben is. Ezen felül fokozottan meg kell felelniük a portál szigorú moderációs szabályzatának, hogy a hirdetéseik a valóságot tükrözzék az érdeklődők számára – tette hozzá az ingatlan.com vezetője.

Az ingatlanhirdetési portál munkatársai a partner programtól azt várják, hogy a lakossági igények és a szakértő segítség egymásra találásával azokra az adásvételekre is sor kerülhet, amik egyébként nem jöttek volna létre. Ráadásul ez nem csak a piac élénkülését szolgálja, hanem az ingatlanközvetítői szakma megítélését is javítja.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink