Elkezdődött: Párizst maguknak követelik a párizsiak

Hírek

Lassan ébredeznek píszi álmukból a franciák. Bő két hete, amikor betiltották a párizsi karácsonyi vásárt, még csupán a kofák tartottak forgalomkorlátozó megmozdulást, 500 kilométer hosszú dugót okozva a fővárosba vezető utakon. Az önkormányzat magyarázatából kitetszik, így óhajtották elejét venni, hogy az esztendők óta mind növekvő kínai gagyik elöntsék a Champs-Élysée sugárúti vásárt. Nem kicsit, nagyon hajánál előrángatott érv, de arra pont megfelelt, hogy pénzéhes kereskedők hőbörgésévé szelídítse a megmozdulást. Amely így, sem a gallok, sem más európai nemzetek hírérzékenységét nem igazán piszkálta fel.

Mostanra, a globalista Black Friday adventjén esett le, hogy „na mizu, mizu”, lévén eddig éppen ilyen tájban gyúltak ki a karácsonyi fényfüzérek. Helyettük  idén pompás, 1968-at idéző forradalmi tüzek lobbantak a Champs-Élysée-n. Ugyan még csak a vásárlási láz űzte utcára a jakobinus utódokat, no meg a Concorde téren álló millenniumi óriáskerék eltávolításának terve hergelte a gloire fényére büszke harmadik rendet, de ismerjük a francia öntudatot, szabadságszeretetet. A végén még kiderül, visszasírják az ancien régime-t, amikor a Montmartre-on csinos hölgyek korzóztak tájképfestők vásznaiban gyönyörködve, s nem a saría parancsai ijesztették el az őslakosokat.

Ha még nem is jutottak el a falig francia barátaink, de kényszerű hátrálásuk megtorpant egy pillanatra. Megérezték a zavart: ha Je suis Charlie, és megmutatjuk, hogy nem félünk a terrortól, akkor miért kell lemondani a fénylő forgatagról? És legfőképp, miért kell meghátrálni a kínai áruk dömpingjétől? Ma még a Black Friday-t, a velük született vásárláshoz, fogyasztáshoz való jogukat védik, holnap már a píszi álerkölcs ellen vonulnak utcára. Meg a globalista „erkölcscsőszök” ellen, amilyen a spanyol származású, szocialista, párizsi főpolgármester, Anne Hidalgo, aki egyre elkeseredettebben bizonygatja a nagyvilágnak: Párizs biztonságos, nincsenek no-go zónák, jöjjenek csak a turisták.

Nem oly sokára a franciák megvédik keresztény templomaikat, keresztjeiket, s Szent II. János Pál pápa szobra előtt alkotnak láncot, összekapaszkodva, hogy megakadályozzák az emlékmű megcsonkítását, a kereszt lebontását.

Je suis épeszű francia polgár!

Borítófotó: Nicole Kidman ausztrál-amerikai színésznő a Printemps Haussmann francia áruház karácsonyi dekorációjának bemutatóján Párizsban (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink