Elkezdődött a PÉNZ7 rendezvénysorozata

Hírek Tóth Balázs
Idén március 6-10. között rendezik meg a kilencedik PÉNZ7 eseménysorozatát az iskolákban, amelynek nyitó rendezvényét hétfőn Budapesten, a Magyar Fejlesztési Bank székházában tartották. Az idei PÉNZ7 fókuszában a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, valamint a „Gondolkozz és vállalkozz!” témák állnak.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter videó üzenetben üdvözölte a rendezvénysorozat megnyitójának résztvevőit. Üzenetében kiemelte: napjainkban a digitalizáció komoly lehetőség, de egyúttal kihívás is, ezért fontos, hogy a mostani Pénz7 ezt a témát helyezi központba a program-sorozatában. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint azt, hogy a pénzügyi témahét az utóbbi időben már a vállalkozói alapismeretek bővítésével is kiegészül, mindennél jobban igazolja, hogy a felmérések szerint Magyarországon nagyon sokan szeretnének vállalkozni, de úgy érzik, ehhez nem rendelkeznek megfelelő tudással, ismeretekkel. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára jelezte: idén 1069 iskolában mintegy 144 ezer diák vesz részt a Pénz7 különböző rendezvényein, az eseménysorozat programjait mintegy 500 önkéntes segíti. A program az elmúlt évhez képest is bővült. Mint mondta: a gazdaság, a kereskedelem és a pénzügyek is folyamatosan mozgásban vannak – most a háború és az infláció alakítja a mindennapi életünket. Fontos, hogy megfelelő tanácsokat tudjunk adni a felnőtteknek és a fiataloknak, hogy miként tudják ezek hatásait kivédeni. Rámutatott: bár a Nemzeti Alaptanterv önállóan nem definiálja a Pénzügyi Alapismereteket, így eddig csak a matematika, földrajz és történelem órákon tanultak a diákok pénzkezeléssel kapcsolatos ismereteket. Ugyanakkor a jövőben a 8. és 12. évfolyamon oktatott állampolgári ismereteken belül önálló pénzügyi blokk segíti majd az ismeretek elmélyítését. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint fontos, hogy tudják a fiatalok, bárkit érhet visszaélés a digitális térben. A fiataloknak a digitális tér olyan, mint a levegő, de fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a kibertérben is felelősen kell élni, számos csalási kísérlettel találkozhatnak. Most nem a kamatos kamatokkal kell „ijesztgetni őket”, hanem a jelszavak gondos használatára, a berögzült rutinok elkerülésére kell felhívni a fiatalok figyelmét.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára rámutatott: Magyarország 2017-ben fogadta el a Pénzügyi Tudatosság kormánystratégiát, majd hazánk csatlakozott az OECD Global Money Week rendezvényeihez, melyeket 175 országban tartanak meg, mintegy 50 millió gyermek részvételével. Tavaly 108 országban 10 ezer szervezet működött közre a programokon, és hozzávetőleg 20 millió diák vett részt az eseménysorozaton. Kiemelte: a rendezvényeket tekintve az EU-ban benne vagyunk a Top5 országban, emellett az OECD best practice gyakorlatait összegyűjtő kiadványban több magyar megoldást ajánlanak a programot szervező országok figyelmébe. Ezek közé tartozik a Pénzügyminisztérium által fejlesztett Zseton-kalkulátor, az MNB által létrehozott Pénzmúzeum működése, a Pénziránytű Alapítvány által kifejlesztett tananyagok, illetve a sikeres magyar részvétel a European Money Quiz versenyben – két éve magyar győztese volt ennek a páneurópai diákversenynek. Hergár Eszter, Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte, hogy az alapítvány gondozásában 570 tankönyvet és munkafüzetet jelentettek meg, amelyek a diákok tudásának bővítését segítik az iskolákban.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja rámutatott: az elmúlt 9 év legfontosabb tanulsága, ha közösen el akarunk érni egy fontos célt, win-win megoldást kell találni, az sikeres lesz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a diákokban tudatosítani kell: egy bank soha sem kér sem sms-ben, sem telefonon banki azonosító adatot, emellett csak a hivatalos banki honlapokon keresztül szabad belépni az internetbankunkba. Ezzel a két alapvető lépéssel kivédhető a csalások döntő része – tette hozzá. A Pénz7 kapcsán a programban részt vevők pedagógusok is gazdagabbnak érzik magukat, hiszen az életüket tették arra, hogy a fiatalokat felkészítsék az életre, tudják, hogy a korszerű pénzkezelés az egyik legfontosabb kihívás lesz a fiatalok életében. Az eseménysorozatra visszatekintve 9 év alatt 1,4 millió diák vett részt a programon, a diákok 14 százaléka legalább egyszer valamilyen pénzügyi ismeretet bemutató órát hallgatott végig. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta: a Médiaunió alapítvány döntése szerint idén áprilistól egy éven keresztül 1,5-2 milliárd forintos médiakeret segíti a kibertérben való biztonságos pénzkezelés ismertetését. Emellett tavasztól ismét a Kiberpajzs programra írányítják rá a figyelmet, ami a Magyar Bankszövetség, az MNB, az ORFK, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Nemzetvédelmi Szakszolgálat, és az Országos Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság közös projektje.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink