Elkezdődött a nyár az ingatlanpiacon

Hírek M. O. A.
Kicsivel több mint hétezer adásvétel történt júniusban a hazai ingatlanpiacon a Duna House becslése szerint, ehhez 48 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Az idei első félévben összesen 43987 adásvétel történt, amely a tavalyi (2022) első félévhez képest 41 százalékos, az erősebb 2021-hez képest 47 százalékos, de még a járvánnyal sújtott 2020-as év első feléhez képest is 26 százalékos elmaradást mutat. Az ingatlanközvetítő vállalat által adott idei éves 90-110 ezer tranzakciót mutató előrejelzési sávnak, így az alsó értékétől is kisebb elmaradásban van jelenleg a piac. Igaz a szakemberek eddig is erősebb második félévet vártak, amelyet most az otthonteremtési támogatások bejelentett változásai tovább erősíthetnek, az előrehozott vásárlásoknak köszönhetően.

Május hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 48 milliárd forintos volumen becsülhető, ami stagnáló, az előző havi becsült adattal megegyező hitelpiacot mutat. Az előző év júniusi MNB tényadathoz képest az idei havi adat még mindig 63 százalékos visszaesést jelent. 2023 első félévében, így az MNB tényadatai és a Credipass becslése alapján összesen 253,49 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ami a 2022-es első félévhez képest (775,38 milliárd forint) 67%-kal kisebb hitelpiacot jelent. A második félévben a szakemberek a CSOK mellé még biztosan felvehető államilag támogatott hitelek iránti fokozott érdeklődésre számítanak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink