Elkezdett nagyon fájni Kínának a nyugati kivonulás

Hírek VG D.Gy.
A külföldi befektetők az év nagy részében nagyon óvatosan viszonyultak Kínához, de az elmúlt hónapban közzétett adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kockázatcsökkentési stratégiák milyen negatív hatást gyakorolnak a világ második legnagyobb gazdaságára.

A gazdasági aktivitási felmérések szerint a feldolgozóipar októberben váratlanul visszaesett, az export továbbra is szenved. Tegnap közzétett adatok szerint július–szeptemberben pedig egyenesen kiáramlást mutattak ki a közvetlen külföldi működő tőkében.

Az új adatok arra utalnak, hogy a külföldi cégek nemcsak a nyereség újrabefektetésétől vonakodnak, hanem a meglévő befektetéseket is eladják, és hazaviszik a tőkéjüket

– idézi a Reuters Nicholas Lardyt, a Peterson Institute for International Economics vezető kutatóját. Ez a tendencia tovább gyengítheti a jüant, és csökkentheti Kína gazdasági növekedési potenciálját – tette hozzá a közgazdász.

A vállalkozások régóta aggódnak a geopolitikai feszültségek, a szigorodó állami szabályozás és az állami tulajdonú vállalatoknak kedvező versenyfeltételek miatt.

De a kínai nyitás óta eltelt négy évtizedben először fordult elő, hogy a vállalatvezetők az ázsiai óriás hosszú távú növekedési kilátásai miatt is aggódnak.Az amerikai Conference Board nevű agytröszt múlt héten közzétett felmérése azt mutatja, hogy a válaszadó vezérigazgatók több mint kétharmada szerint a kínai kereslet nem tért vissza a koronavírus-járvány előtti szintre, 40 százalékuk pedig a következő hat hónapban az országban történő tőkeberuházások csökkenésére számít, és hasonló arányban számolnak munkahelyek leépítésével.

A citt teljes terjedelemben a Világgazdaság oldaán olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink