Elkerülhetetlennek tűnik, hogy a világűr is hadszíntérré váljon

Hírek vg.hu
Leszavazták a világűr fegyvermentességét célzó orosz javaslatot.

Noha elvileg minden ország szeretné megállítani a világűr militarizálását, az ENSZ Biztonsági Tanácsában hétfőn elbukott Oroszország ezt célzó javaslata, ahogy a múlt hónapban elbukott az az amerikai–japán kezdeményezés is, mely a tömegpusztító fegyvereket tiltotta volna ki a világűrből

Az Egyesült Államok szerint az egyik múlt héten felbocsátott orosz műhold is az űr militarizálását célozza és az ENSZ BT-ben benyújtott javaslat csak porhintés Moszkva részéről – jelenti az Associated Press.

Vaszilij Nebenzsia orosz ENSZ-nagykövet szerint azonban erről szó sincs és a többek között Kína által is támogatott kezdeményezést úgy írta le, mint amikor a nyugati országokról lehull az álarc. A 15 tagú Biztonsági Tanácsban a szavazás végül 7-7 arányban ért véget, miután Svájc tartózkodott a kérdésben. Ahhoz, hogy a javaslatot elfogadják azonban 9 szavazatra lett volna szükség.

Ma is van érvényben szerződés a világűr fegyvermentességéről

Az űrháború kérdése már azelőtt foglalkoztatta a kormányokat, hogy az ember először eljutott volna az űrbe, majd miután az megtörtént, 1967-ben szerződés is született az űrfegyverek korlátozására, ami ugyan mai napig érvényben van, ám a szerződésben nem szerepelnek részletek annak betartásáról vagy ellenőrzéséről. A modern háborúk során pedig

az űrbe telepített műholdak fontos szerepet játszanak, még ha azok inkább csak információt szolgáltatnak és nem gyilkolnak.

A ballisztikus rakéták és az azokat elfogó eszközök azonban ma is átlépik a világűr határát.

 

Címlapfotó: MIT

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink