Elképesztő mennyiségű bevételtől esnek el a vállalkozások a munkaerőhiány miatt

Hírek
A közép- és kelet-európai (KKE) magánvállalkozások számára a legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő fokozódó hiánya jelenti. A PwC 358 milliárd euróra becsüli a régióban a probléma miatt elmaradt bevételeket; ez több mint Horvátország, Magyarország és Szlovákia együttes GDP-je.

A KKE régió 15 országának 600 magánvállalkozásáról készített felmérést a PwC – CEE Private Business Survey 2019 címmel. A megkérdezett cégek negyedének elmondása alapján a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5 százalékos bevételkieséssel jár.

A kutatás főbb megállapításaiból:

A KKE régióban a magánvállalkozások több mint fele növekedésre számít a következő 12 hónapban, és csak 8 százalékuk prognosztizál alacsonyabb árbevételt. Horvátországban a vállalkozások 67 százaléka vár növekedést, Magyarországon 56 százalék optimista, míg a legkevésbé bizakodó válaszadókat Romániában (50 százalék) és Oroszországban (42 százalék) találjuk.

A felmérés szerint a cégvezetők 68%-a a digitalizációtól az üzleti folyamatok javítását várja, míg a megkérdezettek közel fele úgy tekint rá, mint egy adatelemzési eszközre, amellyel személyre szabhatók a termékek és szolgáltatások.

Csupán 35 százalékuk viszonyul haladóbban a digitalizációhoz, amely lehetőséget nyújt az ügyfelek igényeit teljeskörűen kiszolgáló digitális megoldások kifejlesztésére.

A KKE régióban a magánvállalkozásoknak csupán 23 százaléka tervezi, hogy befektetéseik több mint 5 százalékát fordítják digitalizációra; összehasonlításképpen ez az arány Európa technológiailag fejlettebb részein – például Skandináviában – 35 százalék.

„A szakképzett munkaerő hiánya korlátozza a vállalatokat a kibontakozásban: csökkenti a bevételeket és jelentős hatással van a gazdasági növekedésre a KKE régióban. Az EU-n kívülről érkező bevándorlás szigorodó korlátozása nehezíti a problémát, mint ahogy az is, hogy a beáramló képzett munkaerő Nyugat-Európában és Oroszországban keres jövedelmezőbb munkalehetőségeket” – mondta Juhász Gergely, a PwC Magyarország magánvállalkozásokért felelős cégtársa.

„Az óvatos hozzáállás feltehetően a világszerte jellemző borúlátó hangulatot tükrözi. Sok közgazdász az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozta bizonytalanságot látja a várhatóan 2019 után is folytatódó gazdasági lassulás hátterében. A KKE régióba vetett bizalmat tovább rombolják a Brexitet, az euróövezet stabilitását, valamint a nyugat-európai gazdaságok gyengeségét övező aggodalmak” – mondta Mészáros Balázs, a PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának cégtársa.

„Egyre több kelet- és közép-európai magánvállalkozás felismeri annak jelentőségét, hogy rendelkezzen a digitális átalakulásra vonatkozó stratégiával, azonban közülük sokan még csak a digitalizáció kezdeti szakaszában járnak” – tette hozzá Juhász Gergely.

 

Borítófotó: védősisakban hallgatók a munkahelyi bejáráson. A HUNÉP Universal Zrt. évente 10-15, az építész szakmában közép és felső oktatásban tanuló fiatalnak biztosítja a nyári szakmai gyakorlat teljesítését. Jó előmenetel esetén a társaság foglalkoztatási ajánlatot tesz, a cég munkaerő utánpótlására. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)