Elkapták a szigetszentmiklósi olajkatasztrófa felelősét

Hírek Figyelo.hu

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára feltöltött videóban.

A BRFK vagyonvédelmi osztályán nyomozócsoportot hoztak létre az elkövető felderítésére. A nyomozócsoport munkatársai mintegy negyven helyen végeztek ellenőrzést, és több helyen olajmintát rögzítettek, amelyek vizsgálatára szakértői és kutatói intézetet rendeltek ki.

Nagy István agrárminiszter (j2) a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszínén Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A szakértői vizsgálatok alapján a rendőrök látókörébe került egy férfi, akinek lakásán és munkahelyén a rendőrök június 2-án kutatást tartottak, és több olyan tárgyi bizonyítási eszközt is lefoglaltak, amelyek összefüggésbe hozhatók a bűncselekménnyel.

A BRFK vagyonvédelmi osztálya a szabadlábon védekező férfit természetkárosítás miatt gyanúsítottként hallgatta ki – mondta a szóvívő.

Dócs András, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője emlékeztetett:

december elején Szigetszentmiklós csapadékvízgyűjtőjébe valaki több ezer liter szennyező anyagot juttatott.

A bejelentések szerint december végén, a Határ út és a Gyári út kereszteződésénél lévő csapadékátemelő rendszernél is hasonló olajszennyeződés történt, amely megegyezett a korábbival.

(Borítókép: A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. December 12-én érkezett lakossági bejelentés arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor keresztezõdésénél lévõ csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyezõdés nyomai látszanak. A vízügyi szakemberek sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztetõ olajszennyezõdésnek, megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendõrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A teljes kármentesítés és a helyreállítás várhatóan évekig is eltarthat. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink