Elkapkodták az egészségipari forrásokat

Hírek Figyelo.hu

Csaknem a teljes, 23 milliárd forintos keretet leigényelték a határidőig a cégek az egészségipari Ginop-pályázaton. Több vállalkozás is lélegeztetőgépekhez készítene különböző alkatrészeket vagy csatlakozókat – írja a Világgazdaság.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a 23 milliárd forint keretösszegű egészségipari felhívásra (Ginop-1.2.15) a határidő lejártáig 64 pályázó jelentkezett együttesen 22,72 milliárdos támogatást kérelmezve – derült ki a Széchenyi 2020 pályázati információs oldal adataiból. Az indulásnak az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. előminősítési tanúsítványa volt a feltétele.

A Ginop-1.2.15-ös konstrukció keretében az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti, feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhattak, 35–80 százalékos támogatási intenzitás mellett.

  • Az előleg mértéke 100 százalék.
  • Az adatok alapján az átlag 355 millió forintot igényelt.

A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlanberuházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele.

A projektek 80 százaléka csak abban az esetben finanszírozható pályázati pénzből, ha a Covid–19 szempontjából releváns termék gyártása a cél.

A lap úgy tudja, éppen ezért több vállalkozás is lélegeztetőgépekhez készítene különböző alkatrészeket vagy csatlakozókat.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a preferált körbe tartozik a vírusfertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszerek, a megelőzést célzó eszközök és oltóanyagok gyártása, akárcsak a diagnosztikai, kórházi és orvostechnikai eszközök, fertőtlenítőszerek, a járvány terjedésének megakadályozására felhasználható adatgyűjtési és -feldolgozási eszközök.

(Borítókép: Shutterstock)

További híreink