Eljött a Momentum, amikor nem Lehet Más a Politika

Hírek
A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson, a Paks II. atomerőmű építését "nem állíthatja meg most már semmi" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a cselgáncs-vb kapcsán a fővárosba látogató Vlagyimir Putyinnal. Ilyen eredményei voltak az orosz elnök látogatásának, de mit értek el az ellenzéki tiltakozók?  

Előrebocsájtom, hogy nem sokat. Már csak azért sem, mert magán a kormányon is nehéz lenne olyan fogást találni, ami azt bizonyítaná, hogy elszakadnánk jelenlegi szövetségeseinktől és Moszkva felé közelednénk politikailag. Akárki akárhogy erőlködik, nem fog olyan üzenetet találni a kormány kommunikációjában, ami a gazdasági érdekeken kívül bármi másra utalna Oroszországgal kapcsolatban. Persze a tüntizők azért megpróbálták bebizonyítani ennek az ellenkezőjét.

Hagyjuk is Juhászék füttyögését, mert az nem csak tartalmában értelmezhetetlen, de mennyiségében is. Megye III-as meccseken erősebb a létszám, és az a szomorú (nekik), hogy a mondanivaló is.

Térjünk rá a Momentumra. Na, velük már lehet mit kezdeni. Az legalábbis mindenképpen eredetibb a fütyülésnél, hogy végigragasztgatták a fővárost kommunista időket idéző utcanevekkel. Kár, hogy ezzel is magukat pofozták le, de erről majd később. 

Csináltak ők este valami „európamenetet” a Citadelláig. Ott Fekete-Győr András elmondta, hogy Putyin a „legkegyetlenebb zsarnok”. Hát a Boko Haram vagy Észak-Korea smafu. Azt el is lehet felejteni, mert a gaz Orbán Putyinnal üzletel. Azt is megtudhattuk a Momentum elnökétől, hogy „ha ez így megy tovább, mi leszünk a következő Ukrajna, amit felségjelzés nélküli katonák lepnek el.” Nos, Ukrajnát pont nem azért támadta meg Oroszország, mert olyan jó kapcsolataik lettek volna. Éppen ellenkezőleg, Putyin akkor adta le a jelzőlövést, amikor a két nagyhatalom közti ütközőállam belengette, hogy csatlakozna a nyugati érdekszférához. Hogy ez szép volt-e tőle, vagy nem, az egy másik kérdés. De ha Fekete-Győr nagyon szeretné bizonyítani az igazát, akkor van erre egy tippem: döntsünk úgy, hogy annyira be akarunk vágódni az Egyesült Államoknál, hogy szorgalmazzuk pár atomrakéta telepítését az országunkba. Ha a két nagyhatolm közti konfliktus élesítése a célunk, ezzel garantált a siker, ráadásként a saját országunkat is komoly veszélybe sodorjuk. 

Amivel viszont a Momentum feltette a pontot az I betűre, az mégiscsak a szimbólumok totálisan következetlen használata volt. Miután Budapest számos utcatábláját átragasztották Marxra, Leninre stb., utána szépen elsétáltak a Szabadság-szoborig, hogy ott Fekete-Győr beszédet mondjon, miközben EU-s zászlót vetítettek a szoborra. Csak éppenséggel azt felejtették el, hogy az a szobor eredetileg egy orosz „felszabadúlási” emlékmű. Ha igazán következetesek lettek volna, azt is vissza kellett volna állítani régi állapotába, a szovjet géppisztolyos katonával együtt. Érdekes, hogy egy elvileg orosz befolyás elleni tiltakozás csúcsjelképe egy orosz megszállásnak köszönhető emlékmű lett. Lehet, hogy mégis igaza van Fekete-Győrnek, ha így folytatja a Momentum, Oroszország tényleg bekebelez minket.

A legfontosabb tanulság mégis az, hogy nem Lehet Más a Politika. Az LMP közzé tett egy videót, amelyben a legnyomasztóbb jövőképet festik le az ország számára, amit csak el lehet képzelni, és ezt abból szűrik le, hogy létre fog jönni a paksi beruházás. Mióta megjelent a Momentum, az LMP-nek is komolyan be kell szállnia az agitációs licitversenybe, pusztán az életben maradásért. Az energia kérdésében 2 perces rajzfilmekben megmagyarázni a tutit. Ez most a frankó. De persze tudjuk már: a Fidesz a populista, és Orbán kelt félelmet az emberek lelkében.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink