Elismerték a jövő tehetségeit

Hírek
Az idén a zeneművészet kategóriában immáron tizenegyedik alkalommal adták át a Junior Prima Díjakat. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a rangos elismeréssel tíz fiatal művészt tüntetett ki.  

„Korábbi díjazottjaink nemcsak Magyar- országon, hanem külföldön is kiemel- kedő művészeknek számítanak. A világ legnevesebb hangversenytermeit töl- tik meg zenével” – emelte ki a zsűri elnöke. Dr. Vigh Andrea elmondása szerint a mezőny annyira erős, hogy az ítészeknek évről évre egyre nehezebb dolga van. Az idén zeneszerzőként az a Balogh Máté vehette át a díjjal járó plakettet, akinek a darabjait már nemcsak Európa-szerte, hanem Japánban, Törökországban és az Egyesült Államokban is játsszák. A Kínai Népköztársaság már több ízben is ren- delt tőle darabot.

Három zongoraművész, Demény Balázs, Horváth Benedek és Kovács Gergely is megkapta a rangos kitüntetést. Deménynek és Horváthnak saját lemeze is megjelent már, Kovács Erdély és Olaszország mellett Indonéziában is fellépett. Jelenleg több neves alapítványnak az ösztöndíjasa. Az eseményen elismerésben részesült Dolfin Benedek csellóművész is. Az ő tehetsége korán megmutatkozott: kilencévesen már abszolút első helyezést ért el az olaszországi Salieri Nemzetközi Zenei Versenyen. Két alkalommal lett első az Országos Friss Antal Csellóversenyen, ahol a legutóbb a fődíjat is megnyerte. Junior Prima Díjban részesült Pataki Bence basszus, basszbariton operaénekes is, aki jelenleg első címszerepét énekli Mozart Figaro házassága című operájából. De korábban is énekelt már a Zeneakadémia több rendezvényén. A korábbi évad- ban pedig Rossini A sevillai borbélyából játszotta el Basilio szerepét.

A fejenként kétmillió forintos támogatással járó díjat Rajna Martin karmester is átvehette. Az ifjú tehetség koncertezett már többek közt a Duna Szimfonikus Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Győri Filharmonikus Zenekarral. Tavaly az Országos Lantos Rezső Karvezetés Versenyen a legjobb Kodály-interpretációért járó különdíjjal tüntették ki.

A Junior Prima-nyertesek sorábabekerült Rafael Márió jazz-zongoraművész, aki olyan neves előadókat kísért már, mint Zsédenyi Adrienn, Péter Szabó Szilvia, Gáspár Laci vagy Wolf Kati. Az Úri Szent Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában mint óra- adó tanár egy évig tanított. Kétesztendeig abban a kanadai Phase One-ban volt stúdiózenész, ahol korábban többek közt Michael Jackson és Sting is készítette a lemezeit.

Kitüntetést kapott Könyves-Tóth Mihály trombitás, aki 2012 októbere óta a Magyar Állami Operaházban dolgozik, immáron négy éve mint első trombitás. Több hazai és külföldi szólófelkérésnek tett már eleget. A Budapesti Országos Trombitaversenyen pedig első helyezett is volt.

Végül, de nem utolsó sorban Junior Prima Díjat kapott Tomasz Máté Milán. A csellóművész Gulyás Márta Liszt-díjas zongoristával több kamarazenei koncertet is adott már itthon és külföldön is. Tavaly és az idén a németországi Collegium Musicum fesztivál meghívottja volt, ahol második alkalommal abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a helyszínen háromszor eljátszhatta zenekarral Csajkovszkij Rokokó variációk című művét.

Fotós: Fürjes Viktória

Ezek is érdekelhetnek

További híreink