Elindult az ipari termelés heyreállása

Hírek vg.hu
Januárban 3,6 százalékkal esett a magyarországi ipari termelés a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az adat ugyan rossz, de kisebb a 2023-as átlagos csökkenésnél.

A magyarországi ipari termelés volumene 2024 januárjában 3,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – írja a Világgazdaság.

A kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás jól szerepelt

A munkanaphatástól megtisztított változás 4,1 százalékos mínuszt mutat a Központi Statisztikai Hivatal friss közzététele szerint. Viszont a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az
ipari kibocsátás 2023 decemberéhez mérten csak 1,1 százalékkal mérséklődött.

Az ipari termelés volumenindexe 2024. január

Januárban a feldolgozóipari alágak döntő többségében esett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártásban és a kőolaj-feldolgozásban.

Fékek sora gátolja a magyar ipar talpra állását

A külpiacok gyengélkedése hátráltatja az ipari teljesítmény helyreállását a Nemzetgazdasági Minisztérium reagálása szerint. Mint olvasható, az ipari termelést továbbra is negatívan befolyásolja, hogy a háború és a szankciók negatív hatásai jelentős károkat okoztak az európai gazdaságban. A gyenge európai konjunktúrával együtt járó gyenge külpiaci kereslet az exportaktivitás mérséklődésén keresztül lefelé húzta az ágazat hazai kibocsátását.

2024-ben a kormány célja, hogy helyreállítsa a növekedést, és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP.

Ennek érdekében tovább kell emelni a munkaerőpiaci aktivitást, az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével helyre kell állítani és növelni kell a fogyasztást, és 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat. Az ipar teljesítményét és beruházásait a kormányzat olyan államilag támogatott programokkal segíti, mint az 1200 milliárd forintos keretösszegűre emelt Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program, a hatszorosára bővített Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: MTI / Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink