Elindult az Arany-busz

Hírek
Arany János kézírásával ellátott  jegyet is kaphatunk rá, de a jegy csak jelképes, hiszen a belépés ingyenes.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg Arany János előtt tisztelgő, Önarckép álarcokban című kiállítás. Az évforduló alkalmából készítettek egy vándorkiállítást is, ezt rendezték be egy gyönyörűen átalakított, kívülről a Toldi jeleneteivel dekorált autóbuszban, mely egy éves vándorútra indul. A busz elmegy a nagyobb nyári fesztiválokra, és minden olyan településre, ahonnan jelzik: szívesen fogadják a szakavatott muzeológusok által kísért tárlatot. Két dolgot kérnek: egy jó parkolót, és áramforrási lehetőséget. Már az indulás előtt 120 helyre hívták a rendhagyóan felszerelt járművet. Prőhle Gergely a PIM főigazgatója jelezte, a busz addig megy, ameddig igény van rá, ha ez a tervezett egy éven belül nem teljesülhetne, akkor meghosszabbítják a járat útját, akár másfél évre is.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségévek mutatja be. A fából készült egyedi és interaktív installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi sötét erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is.

A vándorkiállításnak nincs korosztályok által meghatározott célcsoportja. Szilágyi Judit, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy mindenki saját érdeklődésének és tudásának szintjén juthasson új információkhoz Arany Jánosról.

A busz első állomása a felvidéki Gombaszögi Nyári Tábor volt, július 14-én átgördül Jászóra, a Mécs László Szabadegyetemre. A nyár folyamán látogatható lesz Nagyidán, Keszthelyen, a Művészetek Völgyében Kapolcson, Gyulán, Nagyszalontán, a Kolozsvári Magyar Napokon, Veszprémben, a Szegedi Ifjúsági Napokon, szeptemberben pedig Eszéken is.

A mozgókiállítást az Arany-emlékév lebonyolítására létrejött emlékbizottság támogatja, jelentkezni a fogadására az arany200busz@pim.hu email címen lehet.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetnek

További híreink