Elindult a Waberer’s jegyzése

Hírek
Igazi hazai óriásról van szó: a Waberer’s cégcsoport a legnagyobb magyarországi logisztikai vállalat, piacvezető a közúti fuvarozás és logisztikai szolgáltatások magyar piacán.  

A  vállalat egyszer már kacérkodott a tőzsdére lépés gondolatával, 2015. október 5-én kérvényezték a részvényeik bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT), amit a tőzsde akkor jóváhagyott. A történet ugyanakkor hamar véget ért, ugyanis a Waberer’s még abban az évben elhalasztotta a tőzsdére lépést a piaci körülményekre tekintettel.

Azóta viszont új szelek fújnak. Mint ahogy a minap tartott sajtótájékoztatón Lajkó Ferenc vezérigazgató elmondta: a vállalatban most óriási növekedési potenciál van. Az európai fuvarozó cégek túlnyomó része kicsi, és alig 10 fős járműflottával, ebből kifolyólag rendkívűl rossz alkupozíciókkal bír. A Waberer’s mindeközben épp terjeszkedik: májusban megállapodást kötöttek a lengyel Link sp. z o.o., illetve a Link Services sp.z.o.o. valamennyi részvényének megvásárlásáról. A Waberer's már régóta szerette volna megvetni a lábát a lengyel piacon, a terv most az, hogy pár éven belül ott is a legnagyobbak lesznek.

A ma indított nyilvános részvényértékesítéséből várt 190 millió euró (nagyjából 60 milliárd forint) bevételből 32 millió eurót egyébként épp a lengyel Link fuvarozócég felvásárlására költenének, a fennmaradó részt pedig vállalati és működőtőke-beruházásokra.

Ami a kibocsátás részleteit illeti:

 

  • Az Ajánlattételi Árfolyamtartományt törzsrészvényeként 5 100 HUF és 6 300 HUF között határozták meg.

  • Az Ajánlattétel 50 millió EUR összértékű elsődleges (vagy legfeljebb 3.088.236 darab újonnan kibocsátandó törzsrészvény) értékesítésre történő felajánlásából, továbbá az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévő legfeljebb 7.160.973 darab meglévő törzsrészvény nyilvános értékesítésre történő felajánlásból áll („Alap Ajánlat”), megcélozva ezzel egy minimum 115 millió EUR értékű részesedéscsökkenést.

  • Az Értékesítő Részvényes potenciális túljegyzés biztosítására felajánlja a tulajdonában lévő további, legfeljebb 1.485.876 darab meglévő törzsrészvény értékesítését (azaz az Alap Ajánlat legfeljebb 15%-áig).

  • Az elérni kívánt teljes ügyletérték minimum 190 millió EUR (beleértve a túljegyzést).

  • A nyilvános kibocsátást követően, illetve annak eredményeként a vállalat piaci kapitalizációja körülbelül 90 milliárd HUF és 108 milliárd HUF között mozog majd (mintegy 294 millió EUR és 350 millió EUR között, 2017. június 16-i MNB HUF/EUR árfolyamon), az Ajánlattételi Árfolyamtartomány alapján.

  • Az Ajánlattétel magában foglal (i) egy zártkörű értékesítést bizonyos intézményi befektetők számára Magyarországon; illetőleg az Egyesült Államokon kívül a módosított 1933. évi értékpapírtörvény (az „Értékpapírtörvény”) S. rendelkezése szerint, valamint minősített intézményi befektetők számára az Egyesült Államokban az Értékpapírtörvény 144A. rendelkezésében meghatározottak szerint; (ii) egy nyilvános értékesítésre történő felhívást Magyarországon és (iii) egy értékesítésre történő felajánlást a Csoport jogosult munkavállalói és vezető tisztségviselői számára. 

  • A nyilvános értékesítés keretében (i) legfeljebb 1.379.718 darab, az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévő meglévő törzsrészvény; (ii) legfeljebb 297.175 darab, az Értékesítő Részvényes által a potenciális túljegyzés biztosítására felajánlott meglévő törzsrészvény; és (iii) legfeljebb 617.647 darab, a Társaság által kibocsátandó törzsrészvény kerül nyilvános forgalomba hozatalra.

  • Magyarországon a kisbefektetők az Erste Bank fiókjaiban és egyéb forgalmazókon keresztül nyújthatnak be vételi szándéknyilatkozatot a nyilvánosan kibocsátott részvényekre.

  • Az ajánlattételi időszak a mai napon veszi kezdetét, és a kisbefektetőknek várhatóan 2017. június 29-én, közép-európai idő szerint 12 óráig, míg az intézményi befektetőknek várhatóan 2017. június 29-én 17 óráig tart.

  • A végleges kibocsátási árfolyamra és az értékesítésre felajánlott részvények végleges darabszámára vonatkozó bejelentés 2017. június 29-én vagy akörül várható.

  • A bevezetést követően a részvények kibocsátása és tartása tekintetében a Társaságra és vezetőségére 360 napos, az Értékesítő Részvényesre pedig 180 napos részvényeladási tilalmi időszak (lock-up period) vonatkozik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink