Elindult a tavaszi aukciós szezon

Hírek Sz. H.
Ébredezik az ünnepek utáni uborkaszezonból a hazai műkincskereskedelmi piac. Tegnap lezajlott a BÁV grafikai aukciója, jövő héten pedig nyit az Art&Antique vásár, ahova művészettörténeti szenzációval érkezik a Virág Judit Galéria és Aukciós ház.

Csontváry Kosztka Tivadar Pirosruhás gyermek című festménye régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol a kép, miközben ellenállhatatlanul sugározza a művész egyedi stílusát. Március 3. és 6. között a nagyközönség nemcsak megnézheti, de meg is vásárolhatja a festményt – az Art&Antique vásárra a Virág Judit Galéria hozza el, amely bő fél éven belül a harmadik Csontváry művet értékesíti. Decemberben a festőóriás Titokzatos sziget című képe a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indulva, minden rekordot megdöntve 460 millió forintért talált új tulajdonosra. A Hídon átvonuló társaság a galéria tavaly nyári private sale-jén szintén rekordáron kelt el.

„A Pirosruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja, vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket”

– mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciós ház tulajdonosa. Kiemelte: a kép kitüntetett népszerűségét a túlfokozott, már-már misztikus színvilágának és a modell igéző tekintetének köszönheti, amely megrendítő erővel hat a nézőre. Az Art&Antique művészeti vásáron többek között Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is feltűnnek majd standjukon.

Az eseménynek helyet adó Bálnában több mint harminc galéria, antikvitás, aukciós ház képviselteti majd magát.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink