Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Hírek Figyelő
Mától egészen augusztus 11-ig tart a Nébih kiemelt nyári ellenőrzés-sorozata. Az elmúlt évekhez hasonlóan a hatóság szakemberei a termelők mellett a piacokon, a strandbüfékben, a különböző táborokban, a nyári rendezvényeken is vizsgálódnak majd, e mellett az úgynevezett „Szedd magad”-akciókat is ellenőrzik majd.

Elkezdődött a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal akciója augusztus 11-ig tart – jelentette be az M1 aktuális csatornán Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára jelezte, a szokásos ellenőrzési időszakok közül a nyári a leginkább szerteágazó, hiszen kiterjed a termelőkre, a piacokra, strandbüfékre, táborokra, a „Szedd magad”-akciókra és minden szezonális rendezvényekre.

A kormányhivatalok és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei többek között az ételeket és italokat, az élelmiszerek eredetét, a higiéniai előírások teljesítését nézik, a helyszíni akciók mellett laborvizsgálatok is lesznek.

Az államtitkár elmondta: az akció célja nem az, hogy minél több büntetést kiszabjon a hatóság. A kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzést a szemléletformálás, a szabálykövetés érdekében szervezik. Nobilis Márton szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre nő a szabálykövető vállalkozások száma, ez pedig a büntetések számában is megmutatkozik. A kereskedők, az eladók számítanak a vizsgálatokra, a magyar élelmiszerek a nyári rendezvényeken is megbízhatóak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink