Elindulnak a minimálbér-tárgyalások, sorfordító kérdések

Hírek Járdi Roland
A kormány részvételével megkezdődnek a minimálbér-tárgyalások, egy négyéves bérmegállapodás alapelveiben egyezhetnek meg a szociális partnerek. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Világgazdaságnak megerősítette, hogy valósak a sajtóban megjelent részletek a körvonalazódó megállapodásról, bár azt megjegyezte, nem örül annak, hogy ezek kiszivárogtak.

Összeül szerdán a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy megkezdje a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalásokat. A szakszervezetek, a munkaadók és a kormány részvételével tartandó eseményen a szokásoktól eltérően nemcsak a jövő évi kötelező legkisebb munkabérről egyeztetnek a felek, hanem egy hosszú távú, négyéves bérmegállapodás is terítékre kerül.

Előzetesen a Világgazdaság azt tudta meg, hogy a kormányzat részvétele nélkül megtartott eddigi kétoldalú egyeztetéseken a vállalkozók hajlottak arra, hogy a szakszervezetek több követelését is teljesítsék. Így a vártnál magasabb infláció miatt egyszeri, 100 ezer forintos béren kívüli juttatást biztosítanának a minimálbéreseknek. Ez a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a SZÉP-kártyán. Szintén a körvonalazódó megállapodás része, hogy 2027-ig összezáródna a garantált bérminimum és a minimálbér, tehát 2006 után ismét egy minimálbér lenne. Ennek első lépéseként a minimálbér 15, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedne jövőre.

Lapunknak Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára nem kívánta cáfolni a sajtóban megjelent részleteket, viszont megjegyezte, nem örül neki, hogy azok kiszivárogtak, szerették volna ugyanis, ha a kormány első kézből tőlük hallja a VKF ülésén.

További részletek a Világgazdaság oldalán

Címlapkép: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

Ezek is érdekelhetnek

További híreink