Elhunyt Som Lajos

Hírek
Fogynak fiatalkorunk rock ikonjai. Nehéz, de hozzá kell szokni. Akik egykor hosszú hajjal, csőnadrágban kimondták az őszintét, megöregedtek, mint mások, de nyugdíjba nem mentek, mint mások.  

Kétszer csináltam Som Lajossal interjút, egyszer a Rockinformba, utána az MTV Napi Mozaikjába. Szűk másfél évtizede. Mit szépítsem, Lajos, az egykori ikon, élőben már nem volt ikon. De jó arc maradt. Egy nagyon csalódott ember. A Rockinformos beszélgetéskor képtelennek bizonyult túllépni a Piramis megszűnésén. Több mint két évtized távolából is úgy érezte, elárulták. Mániákusan ismételgette: a Piramis volt Magyarország legjobb rockzenekara.

A tévériport nyersanyagából komoly küzdelmek árán sikerült néhány hasznos mondatot bevágni. Akkor sem tudott szabadulni meggyőződésétől, hogy a Piramis volt a legjobb. A forgatás végeztével némi lökdösődésre is sort kerítettünk, ami hamarjában kellemes sörözésben oldódott barátsággá.

Jó régen jártam nála utoljára. Még a Benczúr utcai lakásban. Ott hívtak meg esküvőjükre utolsó feleségével.

Október elsején töltötte be a hetvenet.

A Neoton basszusgitárosaként vált országosan ismertté, s jelent meg első nagylemeze. Ez a Neoton nem a diszkós Neoton volt! Külföldi turnéjukon, egy Black Sabbath koncert után döntöttek Balázs Fecóval, metál zenekart alapítanak. Így született a Taurus, amelyben Radics Béla játszott gitárosi poszton. Nagylemezt nem engedtek megjelentetni, még azon az áron sem, hogy Som Lajost Zoránnak kellett váltania az együttesben. Következtek a nyugati vendéglátós évek, Köves Pinyó Miklóssal. Itt találták ki a Piramist. A fantasztikus sikerű banda feloszlása után jött a rövid életű Senator, Szekeres Tamással és Takáts Tamással. A rendszerváltást követően néhány bulira összeállt a Piramis, majd lemezt adott ki Závodi Jánossal. Utolsó nagy nekifutása, a Slamovits Istvánnal megálmodott StOrM, sosem lépett színpadra. A Piramis, Révész helyén Nemcsók János énekessel és nélküle folytatta, igaz Vörös Gábor, basszusgitáros mindvégig csak helyettesítette Lajost, amíg egészségi állapota meg nem engedi, hogy csatlakozzon.

Borítófotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink