Elhunyt Heller Ágnes

Hírek
A Széchenyi-díjas filozófus 90 éves volt.

Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus pénteken hunyt el. A hírt több hírportál is megírta, amelyet később a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is megerősített.

Zsidó származású polgári családban született. A háború befejeződése után Budapesten ugyan visszakapták Falk Miksa utcai lakásukat, de éhezésben és nyomorban éltek édesanyjával – olvasható a filozófus hivatalos oldalán. A Budapesti Iskola megalapítójának, Lukács Györgynek tanítványa lett az ELTE Filozófia Tanszéken. Politikai okokból mindkettőjüket eltávolították 1958-ban,

Tanított a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a São Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban kapott katedrát, 1986-ban. Ez utóbbi állomáshelyét még az 1990-es évek elején is fenntartotta, de közben, 1990-től már hazajárt filozófiai előadásokat tartani a szegedi József Attila Tudományegyetemre és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre. 1995-ben habilitált. 1995-től 1999-ig, nyugdíjazásáig az ELTE Esztétika Tanszékén tanított. Hazajövetelekor beválasztották az MTA levelező- (1990), majd rendes (1995) tagjai sorába. 

A filozófus az MTA balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, de ismerősei hiába várták a parton. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: péntek délután bejelentés érkezett, hogy egy holttestet találták a Balatonban, a Balatonalmádi előtti vízterületen.

Az esettel kapcsolatban a rendőrök az idegenkezűséget és a bűncselekmény gyanúját kizárták, az ügyben közigazgatási hatósági eljárás indult. Heller Ágnes filozófus, esztéta, egyetemi tanár, akadémikus 90 éves volt.

Közleményében Tarlós István főpolgármester részvétet nyilvánított a családnak és emlékeztetett arra, hogy „a hazai és nemzetközi tudományos életben filozófusként betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként” Heller Ágnes 2008-ban megkapta a Budapest díszpolgára címet.

Címlapkép: Getty Images

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink