Elhunyt a Telenor magyar leányvállalatának többségi tulajdonosa

Hírek figyelo.hu

Az 56 éves üzletember a hétvégén szenvedett helikopter-balesetet Alaszkában, sízés közben. Vagyonát a Forbes magazin nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülte, a Bloomberg listáján 15,7 milliárdos vagyonnal szerepel a szerteágazó befektetésekkel rendelkező cseh mágnás.

Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektetői csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka, magánvagyonát 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra) taksálják.

Nemcsak Európában, hanem Ázsiában is jelen van befektetéseivel, cégbirodalmát folyamatosan építette, magánemberként viszont visszahúzódó volt.

A prágai gigacég többségi tulajdonosa egyebek között a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízióknak. A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek további televíziók, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank és a Škoda Transportation Services is tagja. A szerteágazó cseh társaság összességében 44 milliárd euró vagyoni érték felett gazdálkodik, a tagvállalatok majd 160 ezer embert foglalkoztatnak.

Néhány évvel ezelőtt a cseh üzletember vezette cég vásárolta meg a Telenor több érdekeltségét, így a magyar leányvállalat 75 százalékos tulajdonrészét is. A Telenor CEE 466 millió euró EBITDA-t közölt tavalyi éve után.

De nem csak a mobilszolgáltató az egyetlen PPF-tulajdonú Magyarországon működő vállalat. A kiskereskedelemben meghatározó webshop, a Mall Group csaknem fele is a cseh milliárdos nevéhez köthető, de a közösségi közlekedésben érdekelt Škoda Transportationnek is Kellner a többségi tulajdonosa. A mall.hu-t üzemeltető cégről a PPF saját weboldalán azt írja, hogy az egész közép-európai régióban működő internetes áruház bevétele meghaladja az 500 millió eurót.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: 2019. május 14-én készült kép Petr Kellner cseh üzletemberről, a PPF pénzügyi befektető alapítójáról és többségi tulajdonosáról Prágában. (MTI/EPA)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink