Elgyengült péntekre a hét elején izmosodó forint

Hírek Horváth Éva
Nem tudta megtartani a folyamatos erődési pályát a forint a hét elején produkált szintekhez képest, a jegybank ugyanis már a hét közepén jelezte, hogy megindítja jövő héten a kamatcsökkentést. Azóta nem igazán tud magához térni a forint, kérdés, hogy a Monetáris Tanács keddi kamatdönő ülésére megnyugszanak-e a piaci kedélyek.

Erősen indította a hetet a magyar deviza, az euró–forint keresztárfolyam nem sokkal hétfő dél előtt a 372-es szint alá csökkent. Idén még nem volt ilyen erős a hazai fizetőeszköz, sőt majdnem egy évet kellene visszapörgetni az időskálán az alacsony árfolyamszintekért – számolt be a hét első napján a VG.hu. A lényeg a 373-es támaszszint letörése volt. Mint a KBC Equitas elemzői hétfő reggel azt írták, ha sikerül a 373-as szint letörése, az újabb lendületet adhat a forintnak. Jó hír volt a hét kezdetén a magyar fizetőeszköz szempontjából az is, hogy a dollár továbbra sem mutatott nagy erőt, ez pedig mindenképp kedvező fejlemény lehet a régiós devizák számára, így a magas kamatkörnyezet mellett akár további forinterősödésre is esélyt adtak az elemzők.

A forint a hét első felében tehát továbbra is élvezte a 18 százalékos kamatszintből adódó óriási felárat. A Raiffeisen Bank elemző csapata úgy vélte, ahogy csökken a lazítási várakozás a jegybankkal szemben (pontosabban tolódik későbbre), úgy emelkednek a bankközi kamatlábak is, ami pedig azt jelenti, hogy a forint védelmet élvez mindenféle külső sokkal szemben, az árfolyam felértékelődése pedig folyamatos marad. Két kisebb botlást leszámítva a magyar nemzeti valuta árfolyama rendületlenül emelkedett az őszi, 434 forintos mélypont óta.

Akik a hét elején váltották ki a nyári nyaraláshoz szükséges eurót, biztosan jól jártak Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Közelít a nyár, és a külföldre utazó, euró váltásra készülő pihenni vágyóknak kérdésünkre az ING Bank vezető elemzője a hét elején még azt ajánlotta, hogy érdemes most kiváltani a nyaraláshoz szüksége uniós valutát. „A piac ugyanis bizakodó, és kedvező fordulatot várnak az infláció alakulásában is„ – tette hozzá Virovácz Péter. A befektetőknek kedvező a 18 százalékos kamat, a két-három forintos napi euró-árfolyam mozgások pedig nem veszélyesek. Külön fontos és pozitív tény, hogy kedvezően alakulnak az uniós pénzek körüli események. Amennyiben ez a folyamat végig kedvező irányban halad, a forint tovább erősödhet – akár 365 forintos euróig –, és akkor lehet, hogy korainak tűnik majd, hogy már április közepén megvettük az eurót. Viszont, ha bármely kedvezőtlen esemény – akár az uniós pénzekkel, akár egy váratlan kamatcsökkentéssel – bekövetkezik a következő hetekben, újra jelentősen gyengülhet a magyar valuta az euróval szemben.

Nos, a kamatcsökkentés most már nem lesz váratlan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő keddi kamatdöntő ülésén, miután szerdán Virág Barnabás az MNB alelnöke közölte, hogy az jegybank a jövő héten elkezdheti a kamatcsökkentés többlépcsős folyamatát. Meg is lett a hatása a bejelentésnek: szerdán jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, este a 377-es euróár körül mozogtak a kötések.

Péntek reggel még mindig 377-378 forint között ugrált az euró ára, és a forint a hét utolsó munkanapjának délelőttjén sem tudott fordítani a helyzeten: mind az euróval, mind a dollárral szemben érdemben gyengült. A pénteki kereskedelemben az euróért 378 forint körül, míg a dollárért hozzávetőleg 345 forintot kellett fizetni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Varga József Zoltán

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink