„Elfogadhatatlan”, rászólt a kormány az üzemanyag-kereskedőkre

Hírek Járdi Roland
A nemzetgazdasági minisztérium mai közleményében a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy az üzemanyagárakat csökkentsék a szomszédos országok átlagára alá. Különben kész beavatkozni a piacon.

A kormány álláspontja továbbra is változatlan: elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai – írja péntek reggeli közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium, miután a Központi Statisztikai Hivatal közölte a régiós árakat.

Mint írják, Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet literenként vásárolni.

A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint viszont a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolaj átlagára 611 forintot ért el. Tehát ma a magyar családoknak többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak: a benzin 4 forinttal, a gázolaj 18 forinttal drágább.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. Ezért a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – írják a közleményben.

Meglett az eredménye a korábbi nyomásgyakorlásnak, aztán jött a fordulat

Július 12. óta jelentősen drágult az benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon, az előbbi mintegy 20, az utóbbi 34 forinttal. Pedig Sokáig úgy tűnt, hogy megértették a kereskedők a kormány üzenetét. Április folyamán komoly nyomást helyezett a kormány a kereskedőkre, miután a kabinet úgy ítélte meg, hogy nem tartják be a tavaly szeptemberben kötött megállapodásukat. A Magyar Ásványolaj Szövetség és a kormány abban állapodott meg, hogy legalább a régiós átlag szintjére kell csökkenteniük a hazai üzemanyagok árát.

Később Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már arról beszélt, hogy elcsúszás van az árakban, és a több lehetőség van arra, hogy ezt korrigálják. Bár nem tartotta kizártnak, hogy belenyúlnak a piac működésébe, Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli szokásos rádióinterjújában már azt mondta, hogy a minisztertől azt kérte, a „szkanderozás helyett” jussanak megállapodásra a kereskedőkre. Végül a nyomásgyakorlásnak meglett az eredménye, a kereskedők önszántunkból csökkentették az árakat: a benzin és a gázolaj is korábbi csúcshoz képest több mint 50 forinttal lett olcsóbb.

Hogy június eleje mi történt, arra magyarázatot adhat a szokásos két tényező: a dollár erősödött a devizapiacokon a Fed elhúzódó kamatcsökkentése miatt, ami a feltörekvő devizákat, így a forintot nyomás alá helyezte. De az európai piacon mérvadó olaj árfolyamában, a Brent árában is fordulat következett be, amely ismét 85 dollár fölött van.

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink