Életmentő drónt fejlesztett egy csíkszeredai középiskolás

Hírek
Saját építésű drónnal és saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával rukkolt elő a 18 éves Imets Tamás. A Magyarországon is többször díjazott csíkszeredai középiskolás innovátor elsősegélynyújtásra alkalmas repülő szerkezetét már Brüsszelben is bemutatta. Új találmánya kapcsán a maszol.ro készített vele interjút.

Imets Tamás gyorsan tájékozódó drónja a hegyekben, lerombolt épületekben is megtalálja a bajbajutott embert.  Ötletét saját traumájából merítette, tavaly augusztusban ugyanis kéztörést szenvedett a somlyói hegyekben. Nem tudott felkelni magától, amire pedig a kórházba ért, annyira elfertőzőződött a sebe, hogy a bicepszéből ki kellett vágni egy darabot, és kétszer is műtötték a karját.

Tamás maga építette a drónt, és a szoftvert is ő fejlesztette ki. „Ez képes felismerni emberi arcokat, testeket, tárgyakat, és önállóan tudja navigálni a drónt, nem szükséges hozzá emberi hozzájárulás” – magyarázta a maszol.ro-nak.

A szenzorokkal beépített drónra elsősegély-dobozt is szerelt. Már két repülő szerkezetet is épített egy-egy 32 GB-s memóriakártyával, s ezekre vannak feltöltve átkonvertált emberi arcok és testek, tárgyak numerikus formátumai. „Amennyiben emberi arcot érzékel, megkezdődik a személy megközelítése”.

A fiatal székely feltaláló kifejtette, hogy a drón spirálban körbejárja az adott területet, az akadályokat pedig kikerüli a szenzorok segítségével. A GPS koordináták alapján pedig  értesítheti a hatóságokat, ha személyt talált. „Nem merem biztosra állítani, de úgy néz ki, hogy vannak fiatalokat támogató pályázatok, és remélhetőleg vagy egy ilyenből, vagy más cég közreműködésével lehetne értékesíteni a drónjaim” – mondta el Imets Tamás.

A csíkszeredai diák drónjaival két héttel ezelőtt megnyerte a magyarországi Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK) versenyét, így Brüsszel után Brazíliában is bemutathatja életmentő repülő szerkezetét..

Imets Tamás egyébként az alkalmazásfejlesztés világában is ki szeretné próbálni magát a jövőben. Androidra és iOS-re írna applikációkat – eleinte játékokat, majd komolyabb fejlesztésű programokat adna ki – írja a romániai magyar hírportál.

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetnek

További híreink