Elértük a kitűzött uniós célt

Hírek Pindroch Tamás
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as éves energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy 2020-ban a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya a bruttó végső energiafogyasztásban 13,9 százalékra emelkedett.  
Magyarország a MEKH adatai szerint teljesítette a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló uniós irányelv (2009/28/EK) 2020-ra kitűzött céladatát.
A részletes statisztika szerint tavaly az elsődleges energiahordozók termelése 451 673 TJ volt, amely 2 százalékos csökkenést jelent a megelőző évhez képest.
Az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 1,4 százalékkal nőtt, az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 5,7 százalékkal, a nukleáris pedig 1,5 százalékkal csökkent.
A primer belföldi felhasználás 1,5 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. Az elsődleges megújuló energiaforrások felhasználása 4,6 százalékkal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók felhasználása 2,1 százalékkal, a nukleáris energia felhasználása 1,5 százalékkal, valamint a villamos energia nettó import 7,2 százalékkal csökkent 2019-hez képest.
A primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok valamint a földgáz-behozatal biztosította összesen 549 974 TJ nettó import mennyiségben. Az importfüggőség 2020-ban 12,9 százalékponttal, 56,2 százalékra mérséklődött.
A végfelhasználók által elfogyasztott energia mennyisége 1,2 százalékkal csökkent.
A pandémia hatására a közlekedés energiafelhasználása 12 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest.
Az ipar és a tercier szektor energiafelhasználása is csökkent, míg a lakosságé nőtt, amely egyrészt a fűtési időszak időjárásának, másrészt a koronavírus járvány következménye.

Az elsődleges megújuló energiahordozókat tekintve az elmúlt években megfigyelhető biomassza-termelés és -felhasználás csökkenése tovább folytatódott 2020-ban, de a mérséklődés az előző évhez képest kismértékű, mindössze 1 százalék volt. A tárgyidőszak végén a hálózatra csatlakoztatott napelemek teljesítménye több, mint 2 000 MW-ot tett ki, vagyis meghaladta a paksi atomerőmű beépített teljesítményét. Ezzel összefüggésben a napenergia-termelés és -felhasználás 59,3 százalékkal haladta meg a 2019. évit.

A megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya 2020-ban 13,9 százalék volt, ami 1,3 százalékpontos növekedést jelent a 2019. évihez képest.

(Borítókép: Folytatódik a napelempark építése a sportcsarnok mellett. 2021.01.25. Békéscsaba. (Bencsik Ádám, Békés Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink