Élen az építkezésekben

Hírek
Az Eurostat minap frissített adatai szerint hazánk továbbra is Európa élén áll a kiadott lakásépítési engedélyek számának növekedésében.

A 2017. negyedik negyedévi adatok alapján –  2015 óta -, a vizsgált 22 ország közül nálunk nőtt legjobban, majdnem kereken háromszorosára a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Kétszeresnél nagyobb növekedést még két ország, Málta és Írország tudott elérni a két év alatt.

Az OTP Ingatlanpont beszámolója szerint Európa-szerte a lakásépítés fellendülését mutatják a számok; mindössze két országban, Norvégiában és Macedóniában van a 2015-ös átlagos negyedéves szint alatt a mutató.     

A piacot egyértelműen a 2016 elejétől – ám eredetileg csak 2019 végéig – hatályos döntések, azaz az újlakás-áfa 5 százalékra csökkentése, a CSOK összegének növelése, illetve az önerős építésnél az áfa visszaigénylésének lehetősége viszik előre.

„A két-vagy többlakásos épületekre szűkítve még nagyobb, 3,6-szoros bővülést látunk, ami azt mutatja, hogy a beruházók által, értékesítésre épített szegmens kapott az átlagosnál is nagyobb lendületet” – fejtette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Egyébként 2017. negyedik negyedévében országosan 9600 lakásra kiadott építési engedély a 2008-as szinteket idézi, s az elmúlt kilenc évben csak két negyedévben volt ennél valamivel magasabb a mutató. A megépülő lakások száma pedig hét év óta a legnagyobb volt a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Borítófotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink