Elemzők: javítottak a boltok májushoz képest

Hírek
Elemzők szerint a kiskereskedelmi forgalom gyenge májusi adatait feledtetik a júniusi számok, de a fogyasztás növekedési üteme mégis lassulhatott.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene az előző hónapban mutatott gyenge teljesítmény után javított júniusban – idézi Virovácz Pétert, az ING vezető elemzőjét a VG.hu. Ugyanakkor a KSH által regisztrált 5,2 százalékos (naptárhatástól megtisztított) éves bázisú növekedés továbbra is elmarad az év elején látott növekedési ütemtől. A második negyedév egészét tekintve az idei év első három hónapjához képest lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése úgy negyedéves, mint éves bázison.

Mindez arra utalhat az elemző szerint, hogy

a fogyasztás növekedési üteme is lassulhatott, ezzel együtt pedig a GDP-bővülés tempója is mérséklődhetett.

Az ágazat júniusi teljesítményére visszatérve elmondható, hogy mindhárom főbb területen erősödött az üzletek forgalma – emelte ki az elemző.

Lassuló pályán a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi szektorról alkotott teljes negyedéves kép a gazdaság növekedési ütemének lassulására utal, ami a különböző bizalmi indikátorok alapján folytatódhat a harmadik negyedévben is. A szektor egészében idén 5 százalék körüli növekedést várunk, mind a GDP esetében 4,5 százalékra mérséklődhet a tavalyi közel 5 százalékos bővülés – áll Virovácz Péter kommentárjában.

Elmaradva a várakozásoktól

A várakozásoktól kissé elmaradva 4,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havi 3,0 százalék után – hangsúlyozza Horváth András, a Takarékbank elemzője. Kommentárjában azt írja, hogy

idén a reálbérek növekedése meghaladhatja a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése,

azonban ennek mértéke 5,5 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékos forgalombővülés után.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani – közölte az elemző.

 

Borítófotó: A Central Passage Shopping Center bejárata a VI. kerületi Király utcában. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink