Brutálisan csökkent néhány élelmiszer ára – mutatjuk, mi lett olcsóbb

Hírek Járdi Roland
Az élelmiszerárakban is tükröződik az infláció csökkenése: a januári tetőzés óta számos termék ára mérséklődött. Bár messze vannak a drágulás előtt látott áraktól, de tudatos vásárlással még így is ezer forintokat tudunk spórolni.

Szeptemberben még mindig 10 százalék fölött nőttek az élelmiszerárak Magyarországon, ami ugyan még mindig magas, de legalább messze vagyunk az év elején látott 40 százalék fölötti drágulástól. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy bizonyos termékek már olcsóbbak mint év elején. Ezeket próbálta a Világgazdaság összeszedni, de nemcsak a KSH átlagárait, hanem az árfigyelő adatbázist is megnéztük, és találtunk néhány igazán meglepő árcsökkenést.

Leginkább a tejtermékek ára mérséklődött

Horribilis drágulást láttunk a tejtermékeknél az elmúlt időszakban, főleg év elején: a KSH szerint 2023 januárjában egy kiló trappista sajt 4650 forintba került, ami egészen döbbenetes ár ahhoz képest, hogy 2022 első hónapjában még 2400 forint volt, tehát egy év alatt közel duplájára emelkedett.

Ugyanez most szeptemberben már csak 2910 forint volt, azaz 1700 forinttal került kevesebbe, ráadásul az online árfigyelő adatbázisa alapján, ami ugyan csak a multikat listázza, de már 2000 forint alatt is találunk trappistát kilós kiszerelésben.

A tej piaci árának mérséklődése visszaköszön a többi termék árában is: jelentősen csökkent az ára a 12 százalékos zsírtartalmú, 325–450 grammos tejfölnek és a 100 grammos kiszerelésű vajnak is, előbbi 110 forinttal, utóbbi 200 forinttal lett olcsóbb bő fél év alatt, bár jegyezzük meg, még mindkét termék azért messze van a korábbi árszintjétől, de legalább elviselhetőbbé vált.

Több mint egy éve volt ilyen olcsó a spagetti, a rétesliszt és a tojás, kevesebbe kerül a kenyér is

A rétesliszt tavaly év végén volt a legdrágább, akkor 480 forintba került egy kiló, azóta viszont száz forinttal kell kevesebbet fizetni érte, a 382 forintos szeptemberi ár 2022 nyara óta a legalacsonyabb érték. Ettől is kedvezőbben juthatunk hozzá, ha ellátogatunk valamelyik diszkontba, az árfigyelő szerint 4 lánc is kereken 200 forintért árulja.

A cikk teljes terjedelmében a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Mohai Balázs/MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink