Elektromos Pandák Szerbiában

Hírek Moszkovits János

Megállapodást írt alá a Stellantis multinacionális cég és a szerb kormány, hogy Belgrád 48 millió euróval támogatja az elektromos autók gyártását a Fiat Chrysler kragujevaci gyárában. Aleksandar Vučić államfő a Stellantis vezérigazgatójával, Carlos Tavares-szel folytatott tárgyalása után elmondta, hogy az új beruházás teljes értéke értéke 190 millió euró (ennek része az állami támogatás). Az előkészületek 2023 végéig tartanak, hiszen át kell majd alakítani a kragujevaci gyárat, az elektromos autók gyártásának megfelelő csarnokot kell kialakítani. Az új modell gyártása várhatóan 2024 harmadik negyedévében kezdődik. Arról egyik fél sem nyilatkozott, hogy milyen modell kerül majd le a gyártósorról, de a feltételezések szerint a Fiat Pandáról van szó, írja a szerbiai sajtó.

Vučić arról beszélt, hogy a környezettudatosabb kocsik gyártása számos más iparág fejlődését, átalakulását vonja majd maga után. A töltőállomások kiépítése, a megújuló energiaforrások felhasználása, az erőműfejlesztések korszaka kezdődik Szerbiában, vázolta a szerb elektromobilitás és a zöld átalakulás jövőjét az államfő.

Tavares szerint a Fiat terve az, hogy 2030-ra legalább 70–100 új elektromos vagy hibrid gépkocsimodellt dobjon piacra, mert meggyőződése, hogy 2035-re a régi típusú gépkocsik gyártása teljes egészében leáll. Legalább 50 modell Európából kerül ki. Úgy fogalmazott, hogy Szerbia megbízható partnernek bizonyult az évek során a Fiat terveinek megvalósításához, s most, az új szerződés aláírása ennek a kiváló partnerviszonynak a folytatását jelenti. Szerbia része a Stellantis hosszú távú terveinek.

A Stelantis autógyártó vállalat a világ négy legnagyobb vállalatának egyike, amely 2021-ben jött létre az olasz–amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA csoport 50-50 százalékos egyesülése révén. A cég központja Amszterdamban van.

 

Címlapkép: Jiw Ingka, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink