Éledezik az európai építőpar

Hírek Figyelo.hu
A vártnál alacsonyabb, de így is robusztus az európai építőipar növekedése.

Az euróövezet építőipara 13,6 százalékkal bővült májusban éves alapon, az áprilisi, felfelé módosított, rekord mértékű 45,2 százalékos növekedés után – közölte az Eurostat. Az elemzők 18,9 százalékos emelkedést vártak májusra.

Az így is jelentős emelkedés az alacsony bázisévnek és az euróövezeti gazdaság válságból való folyamatos kilábalásának az eredménye.

A magasépítési aktivitás 15 százalékkal emelkedett májusban, szemben az áprilisi 46,1 százalékos felíveléssel, míg a mélyépítési munkák 7,2 százalékkal növekedtek az áprilisi 34,4 százalék után. Havi alapon az építőipari termelés májusban 0,9 százalékkal nőtt, szemben az áprilisi 0,4 százalékos csökkenéssel. Az Európai Unió egészében 0,7 százalékos volt a havi növekedés, és 11,6 százalék a tavalyi év májusához mért bővülés.

Az uniós tagállamok között, az építőipari termelés legnagyobb éves növekedését

  • Franciaországban (23,9 százalék),
  • Ausztriában (21 százalék)
  • és Magyarországon (18,7 százalék) rögzítették,

míg a legnagyobb visszaesés Svédországban (-5,2 százalék és Szlovéniában (-2,6 százalék) volt. Ugyanakkor a statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 11 országból ugyanis nincs májusra vonatkozó adat.

Az elérhető adatok alapján májusban a legnagyobb havi növekedés Franciaországban volt (5,4 százalék), majd Lengyelország (3,8 százalék) és Csehország (3 százalék) következett. A legnagyobb havi csökkenést Szlovéniában mérték (7,5 százalék), amelyet Románia (-5,8 százalék) és Bulgária (-2,4 százalék) követett.

További híreink