Eldőlt: emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj

Hírek
Mai sajtótájékoztatóján arról számolt be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től.  

Az ápolási díj problémáját a kormány gyorsan felismerte, így a díj emelése jelentős segítség azoknak a családoknak, ahol tartósan beteg gyermeket gondoznak.

Novák Katalin elmondta: a szerdai kormánydöntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Ez az emelés folytatódik a következő években is, a cél az, hogy 2022-re – három lépésben – ezen ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét. Az államtitkár közölte továbbá, hogy azon családok számára is emelkedik az ápolási díj, amelyek esetében nem a gyermekek jogán kapják ezt a jogosultságot. Ez esetben az ápolási díjat – szintén a jövő évtől – 15 százalékkal emelik, majd 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben további öt-öt-öt százalékkal lesz magasabb a díj összege.

Így azok, akik nem a gyermekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg – mondta.

Novák Katalin hozzátette: azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak.

Mint mondta, változás az, hogy új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat.


Fotó: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

Borítófotó: Gál Ottóné 34 éves gyermekét öltözteti salgótarjáni otthonukban 2018. szeptember 27-én. Az asszony két fia Little-szindrómával él és teljes ellátásra szorul. A kormány konzultációsorozatot indított az otthonápolásmegbecsüléséről, célja, hogy javítsa az e tevékenységet végzők helyzetét.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink