Elarabosodtak a berlini általános iskolák: kevesebb mint az évfolyam egy százaléka német

Hírek
Aggasztó számok láttak napvilágot a Bild hasábjain. Több berlini általános iskolában olyan osztályok is indultak idén szeptemberben, amelyekben egy tanulónak sem anyanyelve a német. A berlini Neukölln városrészben található diákok hetven százalékának nyelvi problémái adódnak – habár már másod- vagy harmadgenerációs bevándorlók.  

Berlin legveszélyesebbnek tartott városrészében összesen 330.000 laknak, többségük bevándorló hátterű, ez az arány az iskolákban is érzékelhető.

Egy most szeptemberben indult osztályban tizenöt arab származású tanuló található, nem számítva bele a török gyerekeket, akik ketten vannak. Ezen kívül még egy spanyol, egy horvát és egy tájföldi diák jár az osztályba.

A neuköllni általános iskola 103 most elsőosztályos diákjából csak egynek német az anyanyelve. Hogy ez az iskola kivételes lenne?
Nos, a negyedben található másik oktatási intézményben hasonlóak az arányok: 109-ből csupán két gyermek beszél otthon is németül.
Astrid-Sabine Busse igazgatónő ki is mondta a fájdalmas igazságot: elarabosodtunk – írja a Bild.

A tanárnő szerint a szülők még mindig az anyaország szokásai szerint élnek, s nem nagyon beszélnek németül. Az oktató feltárta az okokat is:

„A neuköllni szociális lakásokat egy bizonyos jövedelem fölött már nem lehetett igénybe venni, ezért a magasabb jövedelműek, döntő többségükben németek elhagyták a kerületet, így szinte csak külföldi gyökerekkel rendelkező emberek élnek itt. Így senki nem érzi szükségét annak, hogy megtanuljon németül, hiszen felesleges. A ’70-es években kis-és középvállalkozások tulajdonosai és dolgozói éltek itt, ma már ritkaság, ha egy szülő dolgozik” – magyarázta a tanárnő.

A problémák általánosak: kiabáló szülők, akikhez egyszerű nyelvezettel kell beszélni. Egy apuka nem hajlandó a napi egy eurós étkezést kifizetni gyermeke számára, de hozzáteszi: most azonnal ki tud rakni az asztalra 500 eurót.

Szociális munkások és tanárok látogatják minden nap a tanulókat, és szörnyű körülményekről számolnak be: sok gyermeknek külön ágya sincsen, a nem dolgozó nagyobb testvérek nem hagyják őket tanulni, nincs meg a napi rutinjuk a családoknak.

Bár a neuköllni gyerekek 88% járt óvodába, hetven százalékuknak még így is nagyon nehezen megy a német nyelv. De a problémák ennél súlyosabbak, sok tanulót az iskolában kell megtanítani olyan alapdolgokra, mint a köszönés.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetnek

További híreink