Eladó az állami tulajdonrész a Gránit Bankban

Hírek
A Gránit Bank pénzügyi és gazdaságpolitikai szempontból is teljesítette a kormányzati elvárásokat, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium nyílt tendert ír ki a pénzintézetben lévő teljes, 36,5%-os állami részvénycsomag értékesítésére – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter kiemelte, hogy a hazai bankrendszer megerősítését és stabilitásának fenntartását stratégiai célként tűzte ki a kormány. Hozzátette: a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos volt, hogy a pénzügyi szektorban megfelelő súlyban kapjanak szerepet a hazai tulajdonú hitelintézetek. Varga Mihály emlékeztetett: a kormány 2013-ban döntött arról, hogy a hazai irányítású bankrendszer kialakításának egyik lépéseként kisebbségi tulajdonosként szerepet vállal a Gránit Bankban.

A pénzintézet azóta elért eredményei azt mutatják, hogy pénzügyi és gazdaságpolitikai szempontból is jó befektetésről hoztunk döntést – húzta alá a nemzetgazdasági miniszter. A Gránit Bank az elmúlt hét évben látványosan növelte üzleti aktivitását, három éve pedig már nyereséget is termel – sorolta a tárcavezető.

A bank elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu portálnak ma úgy nyilatkozott: „a bank az indulása óta folyamatosan növekszik, a mérlegfőösszeg 2017 júliusára elérte a 260 milliárd forintot, amely éves átlagban 66 százalékos növekedésnek felel meg, adózás előtti eredménye meghaladta a 400 millió Ft-ot. A hitelállomány megközelítette a 110 milliárd forintot ez év júliusának végén, amely éves átlagban 109 százalékos növekedést jelent az induláskori értékhez képest. A portfólió minősége ráadásul kiváló, a nem teljesítő hitelállomány mindössze 0,15%, amely a konzervatív kockázatkezelési elveknek és a hiteldöntéseket megelőző alapos szakmai munkának az eredménye.”

A pénzügyi eredményeken túl a Gránit Bank tevékenysége támogatta a kormány gazdaságpolitikáját is, hiszen hitelei nagy részét a kis- és középvállalkozásoknak helyezte ki, digitális bankként pedig számos európai viszonylatban is jelentős innovációt vezettek be a hazai piacon – tette hozzá Varga Mihály.

A Gránit Bank mára sikeresen lezárta a kezdeti növekedési időszakát és erős középbankká vált. A gazdaság gyors növekedése és a támogató szabályozás olyan üzleti környezetet teremtettek, ahol minden adott a Gránit Bank hosszú távon stabil és sikeres működéséhez és az állami tulajdonosi szerepvállalásra már nincs szükség – ismertette a döntés hátterét a nemzetgazdasági miniszter.

Az értékesítés menetéről szólva Varga Mihály elmondta, hogy az állami részesedést átlátható módon, nyilvános kétfordulós pályázat keretében értékesítik, a tranzakciót várhatóan az év végéig le is zárják. A bank üzleti eredményei és fejlődési kilátásai alapján arra számítunk, hogy pénzügyi szempontból is eredményes lesz a részvénycsomag értékesítése, a befektetett összeg után jelentős hozamot is el tudunk érni – mondta a tárcavezető.

A Gránit Bank egyébként éppen ma vezette be az új pénzmosási törvény által lehetővé tett online ügyfél azonosítási rendszerét, amely megoldással az ügyfél bárhonnan, a bankfiókban történő megjelenés nélkül(!) tud bankszámlát nyitni. Azaz az ügyfélazonosítás és a szerződés aláírása is megtörténhet a videóbankon keresztül, személyes jelenlét nélkül. Abban is innovatív a pénzintézet, hogy tavaly vezeték be a GránitPay mobilfizetési szolgáltatást, amely a Mastercarddal együttműködve kialakított újgenerációs megoldással teszi lehetővé a mobiltelefonnal történő fizetést. Ez a bevezetéskor európai viszonylatban is újdonságnak számított.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink