Éjjel-nappal mobilozunk

Hírek
Felmérés az okostelefonokról.

A modern okostelefonok egészen újfajta megvilágításba helyezték a felhasználásuk módját. A legújabb készülékek kicsi és kényelmes méretüknek, könnyű és szinte bárki számára megtanulható használatuknak, valamint a rengeteg ingyenes applikációnak köszönhetően észrevétlenül megváltoztatták az emberi szokásokat.

A Phonebox felmérése alapján ma Magyarországon, a felnőttek négyötöde rendelkezik okostelefonnal, legyen szó iPhone-ról, Androidos készülékről vagy egyéb, kevésbé ismert operációs rendszerrel rendelkező eszközről. A készüléktulajdonosok 90 százaléka érzi magát kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nincs elérhető távolságban a nap minden egyes pillanatában.

A felmérést készítők összegyűjtötték a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon-függőségre utalnak és amelyekből a legkönnyebben magunkra is ismerhetünk. A kérdőívre válaszolók és okostelefonnal rendelkezők kilenctizede például rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében unaloműzésként vagy szórakozásként, sőt: 75 százalékuk használja az okostelefonját étkezés közben is. Legyen szó akár egy ebédről, vagy vacsoráról, még akkor is, ha mások társaságban van.

A tulajdonosok 80 százaléka használja a telefont este, lefekvés előtt. Valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigpörgetni a Facebook-ot, ellenőrizni az emaileket és híreket olvasni. Ez nem csak az alvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti, ami könnyen a munka rovására mehet. Amennyiben van rá lehetőség, szinte mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65 százaléka munka közben is használja magáncélra, általában 40-45 percenként.

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha a telefont még vezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a szokásos telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelemelterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30 százaléka rendszeresen nyomkodja, vagyis kézbe veszi vezetés közben is a telefonját.

Természetesen a felgyorsult technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, mivel megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartásunkat is. A fenti esetekben azonban nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk – figyelmeztetnek a felmérés készítői.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink