Egyszázalékos szja-felajánlás: több millió forint a tét

Hírek vg.hu
Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról, legkésőbb 2024. május 21-éig. A szakértő ugyanakkor figyelmeztet: a dátum jogvesztő, vagyis a határidő lejártát követően már nincs lehetőségünk támogatni regisztrált civil szervezeteket, vallási közösségeket, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatot – ezzel főleg előbbieket foszthatjuk meg egyik legnagyobb bevételi forrásuktól. Egy magyar civil szervezet átlagosan 62 felajánlást kap, melynek átlagösszege évek óta növekszik: 2023-ban körülbelül 520 ezer forint volt, ami csaknem 37 százalékos gyarapodás a 2022-es összeghez képest.

„Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról, legkésőbb 2024. május 21-éig, az szja-bevallástól függetlenül is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki dönthet úgy, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja

  • egy regisztrált civil szervezetnek,

további 1 százalékát pedig

  • egy technikai számos vallási közösségnek, vagy
  • a kiemelt költségvetési előirányzatnak.

Utóbbi ezúttal is a Nemzeti Tehetség Program” – válaszolta a Világgazdaságnak Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere.

Elbukható az egyszázalékos szja-felajánlás is

Tavaly az Országos Mentőszolgálat Alapítvány végzett az élen, amely a felajánlásokból 336 millió forintot nyert el, 26 százalékkal többet, mint az előző évben. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak 300 millió forintos támogatás jutott 2023-ban, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a Partizán Alapítvány állhatott fel 191 millió forinttal.

Bagdi ugyanakkor figyelmeztet: a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni, a 2024. május 21-ei határidő pedig jogvesztő. „Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 21. után rendelkezik a befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról, az érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki” – mutatott rá.

Ez a civil szervezetek egyik fő bevételi forrása

Az adószakértő kiemelte: a civil kedvezményezettek javára viszont továbbra is évente kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A civil szervezeteket tartalmazó lista 2023-ban mintegy 30 ezer kedvezményezettet foglalt magában.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink