Egyre többen vannak, és egyre többet költenek az egészségpénztári tagok

Hírek Barát Mihály Tamás
Az első negyedévben is folytatódott a taglétszám növekedése az önkéntes egészségkasszáknál, miközben a szolgáltatásokra fordított összeg is emelkedik. Az egészségpénztárak népszerűsége az előttünk álló időszakban is növekedhet.

Az első negyedévben is folytatódott az egészségpénztári taglétszám bővülése az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) tagjainál. A szervezet tájékoztatása szerint március végén már több mint 1,05 millió főt számlált a tagság, vagyis egy év alatt közel 55 ezerrel gyarapodott a pénztártagok száma

A munkavállalók fizetik be az oroszlánrészt

Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás az első negyedév végére megközelítette a 78 milliárd forintot, ami az egy esztendővel korábbinál közel 15 százalékkal magasabb értéket jelent. A munkáltatók az egy évvel korábbinál bő 14 százalékkal utaltak többet pénztártag munkavállalóiknak, akik pedig ennek duplájával, 28,5 százalékkal növelték befizetéseiket. Az egészségpénztári vagyon ugyanakkor némileg apadt a múlt év végi csúcshoz képest. Ennek az a magyarázata, hogy a pénztártagok egyre tudatosabban takarékoskodnak, használják fel megtakarításaikat, hiszen ez év elején a szolgáltatásokra történő kifizetések is gyors növekedést mutattak. Itt a legnagyobb emelkedés a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztéséhez kapcsolódó kifizetések terén történt (éves szinten 48,5 százalék), de a klasszikus egészségpénztári szolgáltatásokra is 23,5 százalékkal többet költöttek a pénztártagok.

„Örömmel látjuk, hogy egyre többen ismerik fel az egészségpénztári öngondoskodási forma sokszínű előnyeit. Ezt a növekvő tudatosságot nem csak a gyarapodó taglétszám, hanem az is jelzi, hogy minden eddiginél magasabbra, 88 százalékra nőtt a pénztári befizetéseken belül a munkavállalók részesedése. Szintén jelentős eredmény, hogy három év alatt a duplájára nőtt az első negyedévben teljesített egyéni egészségpénztári befizetések értéke, a munkáltatói hozzájárulások nagysága pedig immár megközelíti a 2019 előtti időszakban regisztráltat” – mondta az adatok kapcsán Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára

Nem csak az adó-visszatérítés a vonzó

„A taglétszám négy-öt éve megfigyelhető, fokozatos emelkedése egyáltalán nem meglepő az önkéntes egészségkasszáknál, hiszen egyre többen tartják fontosnak, hogy az egészségügyi jellegű, vagy azokhoz kapcsolódó kiadásokra is legyenek elkülönített tartalékaik” – mondta el a Figyelőnek Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Hozzátette: bár a tagok által igényelhető 20 százalékos, de évi legfeljebb 150 ezer forintos adó-visszatérítés nagyon fontos érv az egészségpénztárak mellett, a tagságnak számos olyan előnye is van, amelyre általában kevesebb figyelem irányul. Ilyen például az, hogy a családtagok is megjelölhetők kedvezményezettnek egy egészségszámlához kapcsolódóan, illetve a pénztári tagsághoz sok helyen egyedi kedvezmények – például gyógyszerári árengedmények – társulnak. Nem szabad megfeledkezni Gergely Péter szerint arról sem, hogy rendkívül széles az elszámolható szolgáltatások köre. „Ma, amikor egyes szakrendeléseknél (például a fogászatoknál vagy a nőgyógyászatban) már domináns a magánszolgáltatók szerepe, és a háztartások fogyasztói kosarában is egyre jelentősebb a súlya a valamilyen módon az egészséghez kapcsolódó termékeknek, szolgáltatásoknak, egyáltalán nem nehéz nyomós érveket találni az egészségpénztárak mellett” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter

Az egészségpénztárak is igyekeznek vonzani a tagokat

Az egészségpénztárak maguk is igyekeznek tenni a taglétszámuk növeléséért. A nagyobb pénztárak rendszeres akciókkal várják az új tagokat, és ösztönzik megtakarításra vagy éppen megtakarításuk hatékony felhasználására a meglévőket.

Az OTP Egészségpénztár új egészségkártya funkcióval bővítette a palettáját, amelyhez nyereményjáték is társul. A bankkártyával összeköthető egészségkártya nagyfokú kényelmet biztosít a használónak, hiszen úgy költhet az egészségére, hogy nem kell fejben tartania az egészségpénztári egyenlegét. Az egészségkártyát a bankkártyájukkal összekapcsoló tagok számára hetente pénznyereményt sorsol ki a pénztár egészen novemberig. Jellemzőek a kedvezményes vizsgálatokra vonatozó akciók is. A Patika Egészségpénztárnál jelenleg az Affidea Magyarországgal együttműködésben három szűrővizsgálati csomag vehető igénybe 10 százalékos Patikaprevenciós csomagkedvezménnyel.

Magánorvosra és gyógyszerekre költenek leginkább a tagok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a múlt év végén valamivel 1,12 millió felett járt a taglétszám az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári szektorban, ami erőteljesnek mondható, 5,2 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. (Az MNB által közölt számok azért magasabbak az ÖPOSZ-éinál, mert a pénztárszövetség a statisztikák összeállításakor értelemszerűen csak a tagjai által szolgáltatott adatokat veszi figyelembe – amelyek egyébként szinte a teljes piacot lefedik.) Figyelemre méltó viszont, hogy a jegybank adatai szerint a szolgáltatások kiadásai tavaly kissé gyorsabban emelkedtek a szolgáltatási célú befizetések összegénél: előbbiek összege 25,7 százalékkal, 81,7 milliárd forintra emelkedett 2023-ban, míg a befizetéseké 22,6 százalékkal, 87 milliárdra nőtt. A tagdíjbevételek megoszlásánál viszont nem változott jelentősen a helyzet: a munkáltatói befizetések a tortának nem egészen 13 százalékos szeletét adták.

Ami a kasszákon keresztül igénybe vett szolgáltatások megoszlását illeti, nem meglepő módon a gyógyszer vételárának támogatása adta a legnagyobb, 39 százalékos szeletet 2023-ban, amit nem sokkal lemaradva az egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, helyettesítése (egyszerűbben: a magánorvosi ellátás) követett, 35,2 százalékos súllyal. A harmadik leggyakoribb felhasználási mód a gyógyászati segédeszközök vásárlása volt, ehhez a szolgáltatások kiadásainak 14,5 százaléka kapcsolódott tavaly.

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink