Egyre többen adnak igazat Brüsszelben Orbánnak

Hírek
A Politico című lap cikke szerint meghozta az eredményét az, hogy Orbán Viktor évek óta ragaszkodik álláspontjához a migráció kérdésében, mivel egyre több európai vezető fogalmaz meg hasonló nézeteket.

Jacopo Barigazzi újságíró úgy vélekedik: annak ellenére, hogy mennyit kritizálták Orbán Viktort bevándorlásellenes retorikájáért, a határkerítés megépítéséért és a kvótákkal kapcsolatos állásponjáért, ha ma megnézzük az Európai Unió (EU) vezetőinek nyilatkozatait ezekben a kérdésekben, világosan látszik, hogy magukévá tették a magyar miniszterelnök nézeteit, ami az "integráció helyett korlátozás" elvét jelenti.

Barigazzi szerint Juncker Orbánt visszhangozta, amikor arról beszélt évértékelőjében, hogy "ma sokkal hatékonyabban védjük Európa külső határait", vagy amikor azt mondta, hogy "azokat akiknek nincs joguk Európában tartózkodni, vissza kell küldeni származási országukba".

"Senki se fogja bevallani ebben a városban (Brüsszel), de igen, Orbán narratívája érvényesül" – szól egy magas rangú EU-s tisztségviselő értékelése.

Az újságíró azt is megemlíti, hogy több európai kormány intézkedései tökéletesen beleilleszthetők a magyar elképzelésekbe. Ilyen például az olasz kormány erőfeszítése, hogy szűkítse a bevándorlást segítő NGO-k mozgásterét.

"Nem probléma, ha Orbánnal összhangban vagyunk" – mondta egy EU-s diplomata, aki szerint "ez csak annyit jelent, hogy meg kell mutatnunk, hogy urai vagyunk a helyzetnek, ezután pedig kidolgozhatunk jobb módszereket a migráció kezelésére."

Barigazzi a cikk végén felidézi, hogyan reagált Orbán Viktor, amikor tavaly decemberben előszor szóba került az EU vezetői között, hogy Afrikában kellene migrációs táborokat létesíteni: "Régebben úgy tekintettek erre, mintha maga az ördög javasolta volna".

A miniszterelnök akkor még azt is hozzáfűzte: "Idővel a miénk lesz az uralkodó álláspont."

Ezek is érdekelhetnek

További híreink