Egyre több magyar fiatal tanul és dolgozik

Hírek
A „független sajtó” rendszerint csak azokat az európai statisztikákat szemlézi, amelyek kedvezőtlen fényben tünteti fel hazánkat. A Fiatalok Világnapja alkalmából kiadott európai statisztika szerint ugyanakkor egyre több fiatal tanul és dolgozik nálunk. 7,3 milliárd forintot költött a kormány a 25 év alattiak munkahelyvédelmi akciójára.

Ha a „független és objektív” sajtó fiatalokkal és oktatással kapcsolatos híreit szemlézzük, akkor a hívószavak általában a milliók menekülnek, a fiatalok elhagyják az országot, a kormány tömegeket rekeszt ki az oktatásból. A szokásos obligát apokalipszis. Nálunk nem lehet beszélni az eredményekről, mert az propaganda. Mondják ezt a szőnyeg alatt közlekedők, mert erre kondicionálja őket évtizedek óta a balliberális sajtó.

Ezzel szemben a valóság a most közzétett Eurostat felmérés szerint, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben mintegy hatodával csökkent a nem tanuló és nem is dolgozó 20-24 évesek száma. Ami azért is érdekes, mert az EU tagállamaiban ezzel ellentétes folyamat látható, átlagosan növekedett azoknak a száma, akik ebben a korosztályban már nem tanulnak, de munkájuk sincs – mondta el Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A felmérés alátámasztja: a húszas éveik elején ugyan még nagy arányban tanulnak a fiatalok, de sokan munkavállalók, vagy mindkettőt végzik egyszerre. Míg Magyarországon 2013-ban a 20-24 éves korosztály közel 23 százaléka tartozott a nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok csoportjába, 2016-ra ez az arány 15,4 százalékra csökkent, köszönhetően a kormány elmúlt hét évben tett gazdasági és ifjúságpolitikai intézkedéseinek is – közölte az államtitkár.

Olaszország a lista végén

A 28 tagállam kevesebb mint fele tudta csökkenteni a nehéz helyzetben lévő fiataloknak a számát, többségében romlottak a mutatók. A legtöbb nem tanuló, nem dolgozó 20-24 éves fiatal Olaszországban (29 százalék) és Romániában (23,6 százalék) él – mondta Rétvári Bence.

A munkaerőpiacra való bekerülés megkönnyítését az Ifjúsági Garancia Program az oktatási és foglalkoztatási intézkedések kombinációjával segíti. Az érdeklődés a program iránt folyamatosan növekszik, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal 2017. július végéig már több mint 173 000 fiatal vette fel a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan a munkahelyvédelmi akció kedvezményeit a 25 év alattiak körében 161 ezer fiatal után vették igénybe, mintegy 7,3 milliárd forint értékben – ismertette az államtitkár.

A 2015. július 1-jével útjára indított családi otthonteremtési kedvezmény a korábbiaknál szélesebb körben segíti elő a fiatal családok lakáscéljainak megvalósítását. 2015 júliusa óta több, mint 50 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt 136 milliárd forint összegben – mondta az államtitkár.

A széles körű családtámogatási eszközök közül a hallgatói/diplomás gyed kiemelten célozza a fiatalokat, megkönnyítve azt, hogy ne az anyagiak álljanak a fiatalkori gyermekvállalás útjában. A 2018-tól kedvezőbb feltételekkel igénybe vehető intézkedés hozzájárul a tanulmányok és a szülői szerep összeegyeztethetőségének javításához – tette hozzá Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink