Egyre több értékpapír a lakosságnál

Hírek
A háztartások 26 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat májusban. Különösen népszerűek a hosszú lejáratú forintpapírok és a befektetési jegyek.

Az értékpapír-statisztika adatai alapján a kibocsátott hitelviszonyt és tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban lévő állománya piaci értéken 43 145 milliárd forintot tett ki 2017. május végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb kimutatásából.

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán májusban három papír járt le és két új sorozat került kibocsátásra, a lejáratok értéke 188 milliárd forintot, az új kibocsátások értéke 78 milliárd forintot tett ki. Az elsődleges piacon 284 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 219 milliárd forintot tettek ki.

A lakossági kötvények nettó értékesítése 51 milliárd forinttal növelte az állományt. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 140 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 225 milliárd forint volt. A lakossági papírok kibocsátása kismértékben meghaladta a lejáratokat, az értékesítés névértéken 377 milliárd forintot, a lejárat 372 milliárd forintot ért el. A forintban nyilvántartott papíroknál a hozamok csökkentek, ami 86 milliárd forint árváltozást eredményezett.

A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán májusban lejárt egy angol fontban kibocsátott, 190 milliárd forint összegű kötvény. Az árváltozás 3 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok jelentős változása 199 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Három új papír került kibocsátásra, összesen 8 milliárd forint értékben, rábocsátás, visszavásárlás és lejárat nem volt a hónap során. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 925 milliárd forintot, a devizában kibocsátott papírok állománya 167 milliárd forintot tett ki május végén.

Májusban a befektetési jegyek piaci értékes állománya 37 milliárd forinttal nőtt. A pénzpiaci alapok jegyei 645 milliárd, az egyéb alapok értékpapírjai 5 388 milliárd forintot tettek ki az időszak végén – olvasható az MNB közleményében.

A vizsgált időszakban növekedett a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya, a 71 milliárd forint értékű növekedésből a tranzakciók hatása 72 milliárd forint volt. A háztartások 26 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat, azon belül a hosszú lejáratú forint állampapírokból 33 milliárd forinttal nőtt, a rövid lejáratú forint papírokból 11 milliárd forinttal csökkent, a devizában kibocsátott állampapírokból 3 milliárd forinttal nőtt az állományuk. Növelték állományukat a befektetési jegyekből is, a növekedés 32 milliárd forintot tett ki – derül ki az MNB kimutatásából.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink