Egyre több diplomás hagyja el Szerbiát

Hírek Moszkovits János

Az elmúlt egy évben csaknem 41 ezer szerb állampolgár kapott első tartózkodási engedélyt az Európai Unióban. A kivándorlók között egyre több a felsőfokú végzettséggel rendelkező személy – írja a vajma.info hírportál a belgrádi Politika napilapra hivatkozva.

Bár pontos adatok nincsenek, a becslések szerint az utóbbi évtizedben mintegy 300 ezren vándoroltak ki Szerbiából.

Továbbra is Németország a legkedveltebb kivándorlási cél, ezt bizonyítja a szerb állampolgároknak ott kiadott több mint 15 ezer tartózkodási engedély. Horvátország mintegy hétezren, Ausztriában több mint háromezren, Szlovéniában csaknem 2500-an, Szlovákiában 2300-an telepedtek le tartósan vagy ideiglenesen.

Ezek a számok nem tartalmazzák azokat a feketén dolgozó szerbiai személyeket, akik három hónapig valamelyik európai uniós országában tartózkodnak és dolgoznak, majd hazatérnek, hogy ne lépjék túl a turistavízum időtartamát, azután ismét az EU-ba mennek dolgozni.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) becslései arról tanúskodnak, hogy a tudományos, technológiai és innovációs szektorban dolgozó személyek kivándorlása mintegy kilencmilliárd dolláros veszteséget jelent Szerbiának.

Az elmúlt 20 évben az országban tudományos közleményeket publikáló kutatók kilenc százaléka elhagyta Szerbiát – mutattak rá a Harvard Egyetem és a washingtoni Brookings Institution kutatói.

Becsléseik szerint jelenleg mintegy 750 ezer, Szerbiábol kivándorolt személy él külföldön. A belgrádi Köztársasági Statisztikai hivatal adatai szerint tavaly év végén közel 6,9 millió lakosa volta az országnak, tíz évvel korábban még 7,3 millió.

(Borítókép: A középkori Lázár király szobra Mitrovica főterén. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

További híreink