Egyre több cégnek segít az EXIM felvenni a nemzetközi versenyt (x)

Hírek Szponzorált tartalom
A Magyar Export-Import Bank Zártkörű Részvénytársaság (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zártkörű Részvénytársaság (MEHIB) alkotta intézménypáros az elmúlt öt évben minden egyes esztendőben legalább 300 milliárd forint forrást helyezett ki. 2013 óta több mint meghatszorozták ügyfeleik számát, amelyek között egyre több a hazai mikro-, kis- és középvállalkozás.

Az EXIM célja egyrészt, hogy a magyar exportőröknek hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson, másrészt, hogy a gazdaságpolitika ösztönzőeszközeként támogassa hazánk gazdasági stabilitását, elősegítse a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését. Az EXIM elnevezés az Eximbank Zrt. és a MEHIB Zrt. integrált szervezeti keretek között működő, banki és biztosítói feladatokat ellátó intézménypárosának egységes megjelenését szolgálja.

Az állami tulajdonban lévő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt álló EXIM látja el Magyarországon az exporthitel-ügynökségi feladatokat, amelyeket OECD- és európai uniós keretek szabályoznak. Az intézménypáros azonban több, mint egy csupán exporthitelezéssel és exporthitel-biztosítással foglalkozó bank és biztosító: olyan kulcsfontosságú intézmény, amelynek léte pozitív hatással van a nemzetgazdaságra, és tevékenysége az egyik legfontosabb megalapozója a magyar exportőrök külhoni sikereinek.

Az EXIM a világ exporthitel-ügynökségeinek élvonalába tartozik, nemzetközi kapcsolatai, szakmai együttműködései páratlan lehetőséget jelentenek a hazai vállalkozásoknak és a magyar gazdaságnak egyaránt. Azonban ahhoz, hogy a magyar vállalkozások sikeresen felvegyék a versenyt, használniuk szükséges a rendelkezésre álló állami eszközrendszert, mivel a külföldi konkurenciájuk mögött sokkal nagyobb valószínűséggel áll a saját exporthitel-ügynökségük, és finanszírozza, valamint biztosítja üzleti tevékenységüket.

Mindenre van megoldás

Folyamatos piaci félméréseinek eredményeképpen az EXIM becsatornázza az exportőrök igényeit, és koherens hitelezési, garanciavállalási, valamint biztosítási termékeivel lefedi a vállalkozások exporttevékenységének teljes vertikumát a fejlesztésektől a termelési és értékesítési folyamaton keresztül az árbevétel beérkezéséig. Termékei serkentik a magyar áruk, szolgáltatások külpiaci értékesítését és az exportcélú befektetések, beruházások bővülését.

Portfóliójában megtalálhatók mind az exporttevékenységet megelőző, mind a már meglévő exportot tovább ösztönző finanszírozási és biztosítási termékek, a külföldi vevőnek nyújtott közép és hosszú lejáratú hitelek és az ezekhez kapcsolódó biztosítás, illetve követelésvásárlás és -biztosítás. Az EXIM pénzügyi megoldásai lehetőséget nyújtanak akár külföldi befektetések finanszírozására és biztosítására is.

Fókuszban a kkv-k

Az EXIM jelentős arányban vesz részt a magyarországi kkv-szektor finanszírozásában, és hatékonyan járul hozzá ezen vállalkozások exportban betöltött súlyának növeléséhez. Annak következtében, hogy a szegmens finanszírozója, megerősíti a kkv-kat, alapot teremtve a sikeres külpiacra lépésükhöz és ezáltal külföldi terjeszkedésükhöz is. Tevékenységével az EXIM segíti a magyar vállalkozásokat a már meglévő termelési kapacitásaik, illetve termékpalettájuk bővítésében, valamint az exportpiacaik kiterjesztésében, ezáltal is növelve a magyar külgazdaság teljesítőképességét.

Testre szabott pénzügyi megoldásaival az EXIM megkerülhetetlen szereplője kíván lenni a vállalkozások exporttevékenységének. Ennek érdekében jelentős arányban növeli a kkv-k számára nyújtott hitelek, biztosítások és garanciák állományát, és hosszú távon célja, hogy minden második exportáló vállalkozás az ügyfelei között szerepeljen. A dinamikus növekedést a számok is alátámasztják: míg az intézménypárosnak 2013-ban 286 ügyfele volt, addig ma már közel 1800 magyar cég használ legalább egy EXIM-terméket. Tíz ügyfelük közül kilenc a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorból érkezik. A kkv-knak nyújtott hitelek részaránya fokozatosan nő a portfólión belül. 2018 végén 36 százalék volt, és a 2021-ig tartó stratégiai időtávon belül ez a szám meghaladja az 50 százalékot.

Hatékony együttműködés a kereskedelmi bankokkal

Az intézménypáros különösen olyan kockázatokat finanszíroz és biztosít, amelyeket a kereskedelmi bankok nem képesek vállalni. Ebből kifolyólag az EXIM nem versenytársa a hazai kereskedelmi bankoknak, hanem gazdaságilag hatékony együttműködésre törekszik a pénzintézetekkel, amelyekkel együtt refinanszírozási hitelkeretben nyújtják a kedvezményes pénzügyi termékeket. Sikeres stratégiájának köszönhetően az intézménypáros forráskihelyezése öt éven keresztül minden esztendőben meghaladta a 300 milliárd forintot. A kkv-fókusz a folyósított hiteleinek nagyságán is meglátszik, hiszen azok 61 százaléka 50 millió forintnál kisebb összegű.

A kormány prioritásként kezeli az exporttevékenység fejlesztését, ennek érdekében 2019. március 4-én elfogadta a nemzeti exportstratégiát. A hazai vállalkozások exporttörekvéseit támogató keretrendszerben megfogalmazott célok megvalósítása alapvető szükségletet teremt az EXIM termekéi és szolgáltatásai iránt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink